PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La mascareta surt de l’aula

Benazet indica que un 70% dels menors entre cinc i nou anys ja han passat el coronavirus

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Govern ha aixecat de nou l’ús de la mascareta a les aules. Així ho va confirmar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va detallar que la mesura entra avui en vigor i es podrà aplicar només quan hi hagi interacció entre el grup d’alumnes habitual. Tal com va indicar el ministre, aquesta decisió s’ha pres, en primera instància, per la marcada tendència a la baixa de la incidència de la pandèmia, i de l’altra, pel fet que gran part de la població escolar ha passat la malaltia. Concretament, el titular de Salut va compartir que un 70% dels nens entre cinc i nou anys han tingut coronavirus, i en el cas dels menors de cinc anys, el percentatge era del 54%. Així mateix, també es deixaran de fer els cribratges periòdics a partir de demà. Per cloure la informació escolar, el Govern va puntualitzar que hi havia 17 aules en vigilància passiva.

També es deixa de banda la mascareta en els espais de treball, quan hi hagi coincidència dels equips regulars, en els esdeveniments culturals i esportius que apleguin menys de 300 persones en interiors i fins a 1.000 a l’exterior, i en els entrenaments esportius que es facin sempre amb el mateix grup. Un altre dels avenços té a veure amb les sales de joc i recreatives, que podran obrir novament en l’horari habitual, a la vegada que també es flexibilitzarà l’accés a les sales d’oci nocturn responent a les demandes del sector, permetent realitzar els tests d’antígens a la mateixa porta. «Progressem al retorn a una vida cada cop més normal», va celebrar Benazet, que va declarar que «estem en un moment excel·lent de la pandèmia», mostrant-se optimista que el coronavirus vagi progressant a l’endemització. Tot i això, va recomanar a les persones vulnerables que «fins que l’onada no acabi, guardin molta cura».

Paral·lelament, el ministre va detallar que encara es manté l’ús del certificat covid per accedir a la majoria de serveis pel fet que «encara s’observa una transmissió diferent del virus entre persones vacunades i no vacunades», i seguint un criteri de prudència. Sigui com sigui, Benazet va augurar que a aquest document «li queden poques setmanes de vida», i que a mesura que continuï baixant la incidència «arribarà un moment que no tindrà sentit».

Actius per sota de 1.000

Pel que fa a l’actualització sanitària, el titular de Salut va exposar que al llarg del cap de setmana s’havien detectat 137 nous positius, elevant el total d’infectats al Principat a 37.277. La xifra més rellevant era la dels casos actius, que havia disminuït en 405 persones i se situava en 770 pacients. D’aquests, 12 estaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: set a planta i cinc a l’UCI, tots ventilats. Així mateix, es va haver de lamentar una nova víctima per la pandèmia, un pacient de 87 anys que estava ingressat a planta de l’hospital i que va esdevenir la víctima 149. En el marc de la campanya de vacunació, ja s’han administrat 154.834 vaccins, i les altes registrades van arribar a les 36.358.

Per cloure l’actualització, Benazet va compartir que un 84% de la població global andorrana estava immunitzada –comptant les persones que s’havien infectat i les que tenien la pauta de vacunació completa–, i sumat al fet que la taxa de reproducció es mantenia des de feia dies per sota d’u, havia facilitat la reducció de la incidència. En qualsevol cas, també va posar en relleu que al llarg del mes de gener, s’havien diagnosticat més casos que durant tot l’any 2021. «La informació és cada cop més optimista, i estic segur que portarà il·lusió a la ciutadania», va celebrar el ministre.

El doctor Raimon Miralbell assessorarà el Govern en oncologia

El doctor Raimon Miralbell, especialista per a diversos centres de prestigi arreu del món en matèria d’oncologia, radioteràpia i radioncologia, assessorarà el Govern en aquestes matèries. Així ho va exposar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va detallar que inicialment, la relació serà per un any de durada. Miralbell farà una anàlisi dels serveis i tractaments que actualment s’ofereixen als pacients oncològics del Principat i guiarà les futures decisions de l’Executiu al respecte. Benazet va remarcar que es tracta d’un camp que està fent molts avenços i el doctor «és una persona de primer nivell que ens ajudarà». «L’objectiu final és donar una millor assistència a les persones que tenen càncer», va declarar el  ministre. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT