PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra Telecom porta a la Justícia els atacs a la xarxa

Els ‘streamers’ residents també estan duent a terme accions legals envers els pirates

Per Àlex Pont

La seu comercial d’Andorra Telecom.
La seu comercial d’Andorra Telecom. | Andorra Telecom

Andorra Telecom ha denunciat els atacs de denegació de servei (DDoS) a la xarxa d’internet que van patir diversos streamers residents durant el cap de setmana i que també va afectar la velocitat de navegació de molts usuaris arreu del Principat. D’aquesta manera, la companyia vol arribar fins al final amb els autors d’aquestes intromissions, les quals van resultar un dels pitjors atacs que ha patit Andorra fins a la data i que es van allargar des de divendres passat fins ahir al matí.

Segons va informar el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, «és complicat esbrinar qui són  les persones que estan al darrere, però no és impossible; estem aportant el màxim d’evidències possibles a la Policia». De la mateixa manera, Casadevall va avisar que «es poden repetir més atacs com aquests de cara al futur»; tot i això, el portaveu de la companyia va assenyalar que «no es tractava de dues persones», sinó que «això és una organització» i va comparar les intromissions del passat cap de setmana amb l’atac que va patir l’empresa distribuïdora internacional Amazon durant el 2020 en què la xarxa es va saturar a un ritme de trànsit de dades brossa de 2 TB/s, «mentre que nosaltres hem patit un atac de gairebé 1 TB/s de trànsit». 

De fet, l’anunci sobre la denúncia d’aquests fets per part de la companyia de telecomunicacions coincideix amb les declaracions que va dur a terme un dels streamers implicats durant la sessió en directe que es va veure afectada per la sobrecàrrega de dades. El creador de contingut Auronplay va manifestar en directe el seu malestar envers els fets ocorreguts i va denunciar que «no es tracta del primer atac ni l’últim». De fet, Auronplay va indicar que «estem duent a terme investigacions i tenim constància sobre qui està perpetrant aquestes intromissions». A més a més, va avisar els pirates que «estem duent a terme els procediments legals pertinents per evitar que es tornin a repetir episodis com aquests», tot lamentant que aquesta situació havia fet perdre als youtubers afectats milers d’euros.

El secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, va afirmar que «el nivell de sofisticació dels atacants és notable i van dur a terme una gran inversió». Marquina va destacar que la intromissió «va registrar un nivell de creixement 20 vegades superior als atacs convencionals». Tot i això, el secretari va afirmar que «la població estigui tranquil·la perquè les dades personals no eren l’objectiu de l’atac».

Pel que fa a l’atac d’ahir al matí, que no es compara amb termes de proporcions als diferents atacs ocorreguts durant el passat cap de setmana, es va detectar cap a les 10.00 hores. Alguns usuaris van denunciar a través de les xarxes socials que s’estaven trobant amb entrebancs a l’hora de navegar per la web. Andorra Telecom, per la seva banda, va poder mitigar l’atac ràpidament. Casadevall va indicar que «es tracta d’un atac molt similar als del darrer cap de setmana, però ha sigut curt i molt menys intens, ja que l’hem pogut resoldre en menys de 15 minuts». Tot i això, la diferència de l’atac d’ahir recau en el fet que anava dirigit exclusivament als equipaments de la companyia i no a objectius concrets com els streamers. «Creiem que aquest incident pot estar estretament relacionat amb les altres intromissions», va indicar Casadevall. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT