PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els apartaments turístics superen l’ocupació d’abans de la pandèmia

Alguns allotjaments han experimentat menys visites, tot i que la facturació s’ha incrementat

Per Lídia López, Àlex Pont

Clients de l’estació d’Ordino Arcalís, durant les festes nadalenques.
Clients de l’estació d’Ordino Arcalís, durant les festes nadalenques. | Grandvalira

Els apartaments turístics van incrementar entre un 5% i un 10% l’ocupació durant les festes de Nadal en comparació amb l’any 2019, segons les dades donades a conèixer pel president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz. 

«Ens hem mogut entre el 85% i el 98% d’ocupació des del 25 de desembre fins al 10 de gener», va declarar Ruiz. De fet, la previsió una setmana abans que comencessin les festes de Nadal era que l’ocupació seria plena als apartaments turístics del Principat, per la qual cosa es constaten les xifres que l’associació va augurar. A més a més, en alguns casos, els responsables dels allotjaments es van trobar amb situacions d’overbooking en què l’oferta havia d’assumir una demanda per sobre de les seves possibilitats. «Tenint en compte que el 2019 va ser un any rècord en termes de llits plens, aquesta temporada hem experimentat casos que situen la facturació per sobre de les dades prepandèmia», va recalcar el president de l’AEAT.

Pel que fa a les afectacions propiciades per la pandèmia, Ruiz va destacar que «la covid no ha sigut cap problema amb relació a l’afluència d’hostes, els quals han realitzat cancel·lacions que s’han vist compensades per noves reserves d’última hora». Tot i això, el virus va incidir en el personal laboral dels allotjaments que es van veure afectats en gran mesura pels nombrosos contagis que va experimentar tot el país durant les setmanes de Nadal. Segons va afirmar Ruiz, «cada dia registrem dos o tres treballadors que agafen la baixa per covid i això afecta la percepció dels turistes, que es queixen per la manca de servei en molts casos». Així, en alguns casos els treballadors, tot i haver superat la malaltia, «tornen a treballar cansats per les seqüeles del virus», va indicar Ruiz.

D’altra banda, els allotjaments turístics van experimentar menys  visites en alguns casos a la vegada que van facturar més, si es compara amb abans de la pandèmia. Aquest fet es deu a la política d’increment de preus que alguns apartaments van dur a terme durant les festes nadalenques. Segons va esmentar Ruiz, «cal destacar que hem rebut clients amb un nivell social alt».

Amb relació a la procedència dels turistes, el president de l’AEAT va destacar que «els espanyols i els francesos continuen sent els principals visitants als nostres apartaments, però ens ha sorprès la gran quantitat de xinesos que van venir». A més a més, el 50% dels turistes anglesos que anava a passar les vacances als apartaments va haver de cancel·lar les seves reserves a causa de l’evolució desfavorable de la pandèmia al Regne Unit, que va causar grans contagis arreu del país, però aquestes places buides es van veure compensades amb nous hostes que en molts dels casos «van pagar un preu superior a l’establert prèviament, la qual cosa també ha beneficiat els allotjaments», va indicar Ruiz.

Així doncs, el sector ha superat amb escreix les expectatives posades en la temporada de Nadal, que destaca per l’augment del consum i les visites al Principat. Tenint en compte que el país es trobava en un punt de contagis força elevat durant les vacances, aquest fet no ha suposat un fre pels visitants, els quals cada cop s’acosten més a les xifres prepandèmia.

Un 83% de llits plens durant la setmana de Reis, segons l’UHA

Els darrers dies de les vacances de Nadal, coincidents amb la festivitat de Reis, ha deixat una ocupació mitjana del 83,66%. Així es desprèn de les dades publicades ahir per la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), on s’observa que durant el darrer cap de setmana, la xifra es va elevar fins al 86,90% de llits plens. «Enguany ha coincidit molt bé el dia festiu per facilitar posteriorment un pont, deixant un conjunt molt bo», va valorar el director de l’UHA, Jordi Pujol, que també va posar en relleu la dada d’ocupació del conjunt de les festes de Nadal: 79,62%. Una xifra que, segons va ressaltar, és «pràcticament idèntica a les de prepandèmia». I de cara a les pròximes setmanes, l’UHA és optimista, ja que segons va avançar Pujol, hi ha un volum de reserves força considerable pels caps de setmana a tres i quatre setmanes vista, i també comptats clients anglesos de dilluns a divendres. No obstant això, el sector està expectant de l’evolució de la incidència de l’òmicron.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT