PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els viatgers andorrans creixen un 30% en comparació al 2020

El nombre de ciutadans que visiten altres països segueix per sota de les dades prepandèmia

Per Àlex Pont

Un vianant davant l’aparador d’una agència de viatges.
Un vianant davant l’aparador d’una agència de viatges. | Ona Morante

El volum d’andorrans que han viatjat fora del Principat durant el 2021 s’ha incrementat un 30% en comparació a les dades del 2020, tal com va explicar la membre de la junta de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA) Maica Terrones. El balanç des de l’associació és positiu, tot i que les xifres encara se situen bastant lluny dels resultats que es van obtenir l’any 2019, abans de la pandèmia. 

La quantitat de viatgers ha anat fluctuant al llarg de l’any amb pujades i baixades depenent en tot moment de la situació sanitària a escala mundial. Durant el darrer estiu, en què va baixar l’índex de contagis, «semblava que s’estava duent a terme una evolució favorable en l’àmbit de reserves i sortides», però a mesura que s’acostaven les dates prèvies al Nadal, «es van produir canvis de destinacions i algunes cancel·lacions per les polítiques covid dels països receptors a partir de novembre», va afirmar Terrones.

Els viatges a territoris llunyans «normalment requereixen mesos d’antelació, cosa que afegeix una sensació d’incertesa amb relació a l’evolució de la pandèmia, ja que cada dia rebem notícies noves sobre les restriccions per entrar als països», va explicar Terrones. D’aquesta manera, segons l’AAVA, es constata que l’afluència de turistes és totalment dependent dels moments en què els contagis arriben al punt més alt.

A tall d’exemple, els Estats Units és una de les destinacions preferides pels andorrans, els quals s’han vist afectats per les actualitzacions de les normatives. Segons Terrones, «al principi només calia demostrar que estaves vacunat, però després les autoritats americanes van establir com a obligatori fer-se una prova d’antígens 24 hores abans de viatjar». La membre de l’AAVA va afegir que «tot i això, hi ha països europeus que posen nombroses barreres a ciutadans dels estats que formen part de l’espai Schengen, és a dir, que no cal anar tan lluny per notar els entrebancs que ha produït la covid».

D’altra banda, les destinacions caribenyes, que també estan força freqüentades pels andorrans, com la República Dominicana i Mèxic, disposen d’una accessibilitat «més factible», segons Terrones, ja que es tracta de dos països en els quals no es requereix estar vacunat per entrar, però sí que cal fer-se una PCR prèvia. 

Pel que fa als territoris de mitjana distància, com els països de l’Orient Pròxim o l’Àfrica del nord, la vaccinació contra la covid és obligatòria per entrar. Alguns dels llocs més freqüentats pels andorrans en aquestes zones han sigut Jordània, Egipte i els Emirats Àrabs. Tot i això, existeix la possibilitat d’accedir a aquests estats sense haver rebut la vacuna a canvi de passar una quarantena d’aproximadament 10 dies depenent del país. 

Així doncs, la vacunació obligatòria cada cop és més freqüent arreu del món per garantir l’accessibilitat i les condicions sanitàries adients. Per últim, Terrones va recordar que «tots aquells que no estiguin vacunats, ho tenen complicat per fer turisme internacional». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT