Search
Close this search box.

Un 48% dels treballadors ha patit algun canvi durant la pandèmia

Segons l’Observatori, la majoria s’han acollit a un ERTO, han hagut de fer teletreball o han perdut la feina

Entre les persones que treballaven abans de la pandèmia, un 48% asseguren que van patir algun canvi en la seva feina o modificacions en la situació o condicions laborals, mentre que un 52% afirmen que tot va continuar igual, segons es desprèn de l’Observatori del segon semestre d’enguany presentat recentment per Andorra Recerca+Innovació (ARI). 

Les diferències en funció del sexe, l’edat, la nacionalitat o els estudis no són significatives, tot i que les persones que més diuen que han tingut algun canvi en la seva feina són les dones, els enquestats entre 30 i 44 anys, les persones de nacionalitat andorrana o del grup d’altres nacionalitats i les que tenen estudis de formació professional o universitaris. 

Entre els assalariats que van tenir algun canvi en la seva feina a causa de la situació generada per la covid-19, un 25% van tenir una suspensió temporal del contracte de treball (STCT, anomenada habitualment ERTO o expedient de regulació temporal d’ocupació), un 25% van treballar des de casa (teletreball), un 19% diuen que van perdre la feina o els van acomiadar (alguns per tancament de l’activitat o finalització del contracte), un 13,5% van treballar amb una reducció de la jornada laboral, i un 8% han canviat de feina.

Si ens fixem en el mateix col·lectiu però ho traslladem a l’actualitat, el 52% diuen que en el moment de la realització de l’enquesta (el mes d’octubre passat) ja havien tornat a la feina amb les mateixes condicions que abans, un 16% ha canviat de feina, un 5,5% combina el teletreball i la feina presencial, un 4% està de baixa, també prop d’un 4% no treballa i un altre 4% ha trobat feina i ha començat a treballar, entre altres situacions.

A més, el sondeig pregunta a la població si treballa habitualment els caps de setmana. Un 52% dels enquestats que treballen diuen que habitualment no treballen els caps de setmana, mentre que un 29% treballen habitualment tots els caps de setmana i un 19% treballen alguns caps de setmana (un 9% la meitat, un 7% algunes temporades de l’any i un 3% un al mes). Els que més diuen que treballen els caps de setmana són les persones de 18 a 29 anys (45%), les de nacionalitat portuguesa (43%) i d’altres nacionalitats (50%), les que tenen estudis primaris incomplets (47%) i els treballadors del comerç, hostaleria i serveis personals (72%), mentre que en la resta d’ocupacions la majoria d’enquestats no treballen els caps de setmana. Els que més diuen que no treballen els caps de setmana són els assalariats de l’administració pública (59%).

En relació amb les percepcions vers la situació econòmica general del Principat, el sondeig constata que un 2% dels enquestats la qualifica de molt bona i prop d’un 33% com a bona. Per contra, les percepcions amb connotacions més negatives són menys presents en aquest Observatori, amb un 3% de respostes que apunten cap a una situació econòmica molt dolenta i d’un 13% referent a un context dolent. Finalment, destaca un 45,5% de persones enquestades que expressen que el país es troba en una situació econòmica regular.

Pel que fa a les percepcions envers la situació econòmica personal, un 46% dels enquestats expressa tenir una molt bona o bona situació actualment, en detriment d’un 12% que afirma trobar-se en una situació dolenta o molt dolenta. D’altra banda, prop d’un 42% dels enquestats creu que es troba en una situació regular pel que fa als aspectes econòmics personals.

El 57% dels ciutadans afirma que han canviat la manera de fer les vacances

Més de la meitat dels enquestats –el 57%–, afirma que ha canviat la manera de fer les vacances, mentre que el 42% assegura que les ha fet de la mateixa manera, segons l’Observatori del segon semestre d’enguany d’ARI. En relació amb les variables sociodemogràfiques, les dones (62%) diuen en major proporció que han canviat la manera de fer les vacances que els homes (53%). Els individus de 30 a 44 anys són els que més afirmen haver canviat, mentre que els més grans els que menys. Si ens fixem en la nacionalitat, els francesos són els que més asseguren haver variat els costums (76%), mentre que els espanyols són els que ho diuen menys (50%). Per nivell d’estudis s’observa que a major nivell, també és més alt el percentatge d’individus que diu haver canviat la manera de fer vacances. Els individus amb un nivell més baix ho diu en el 41% dels casos, mentre que els universitaris ho diuen en el 64%. Per últim, si ens fixem en el nivell ocupacional, els que més han variat la forma de fer les vacances són els professionals, tècnics i similars (66%), i els que menys els jubilats (38%). 

D’altra banda, el 60,5% dels enquestats assegura que fa la mateixa quantitat d’activitat física que abans de la pandèmia, mentre que el 24% diu que en fa menys, i el 15% més. Per edat, els joves són els que més afirmen que fan més esport (21%), mentre que els de 45 a 64 anys els que menys (12%). En el cas de fer menys activitat, els de 30 a 44 anys (28%) són els que més ho diuen seguits dels més grans (26%). Per nivell d’ocupació, els estudiants (57%) són els que més diuen que en fan més, les mestresses de casa (67%) són les que més diuen que no han variat.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu