PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els apartaments turístics arriben a la plena ocupació per Cap d’Any

En alguns complexos s’espera ‘overbooking’, amb percentatges que arriben al 108%

Per Àlex Pont

Vista dels apartaments turístics del Tarter.
Vista dels apartaments turístics del Tarter. | MARICEL BLANCH

Els allotjaments turístics se situen entre el 90% i el 95% d’ocupació durant la setmana posterior a Nadal i fins a Cap d’Any, segons les dades facilitades pel president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz. Fins i tot, es donen situacions en què alguns complexos es troben que les reserves arriben al 108%, la qual cosa provoca una situació d’overbooking, ja que els allotjaments no poden absorbir tota la quantitat de demanda dels turistes. Davant aquesta situació, Ruiz va afirmar que «en alguns casos es durà a terme la reubicació dels hostes a diferents allotjaments amb la finalitat de poder garantir el servei a tothom» o bé «fem aquesta previsió perquè a l’últim moment sempre hi ha algú que no ve o cancel·la la reserva per temor a la pandèmia». 

Tenint en compte que una bona part dels turistes que visiten el Principat provenen d’Espanya i que al país veí les restriccions sanitàries van en augment, el sector no ha notat gaires entrebancs a l’hora d’omplir els llits de cara a una de les dates més assenyalades de l’any amb relació a l’àmbit turístic i comercial. De fet, «hi ha alguns negocis que depenen en gran part de la campanya de Nadal i Cap d’Any», va assenyalar el president d’AEAT. «Tenim molt bona perspectiva i s’ha d’aprofitar al màxim aquesta etapa de proliferació turística per recuperar les pèrdues que ha ocasionat la pandèmia al llarg d’aquests últims dos anys», va afegir Ruiz, tot i això, «cal esperar a les noves restriccions de mobilitat d’Espanya per analitzar en quin grau ens afectaria a nosaltres». De la mateixa manera, hi ha clients que s’han vist «foragitats» per l’augment dels contagis del virus i d’altres que se senten més «segurs» davant l’obligatorietat d’exigir el passaport covid als establiments. «Hi ha hagut algunes cancel·lacions que s’han compensat amb noves reserves, per tant, creiem que com a molt baixaríem un 5% d’ocupació per l’efecte de la pandèmia, però no es tracta d’una dada atípica», va afirmar Ruiz.

Pel que fa al notable increment dels preus que s’ha constatat ultimament, Ruiz va explicar que «les tarifes depenen de cada companyia, però es deu principalment al joc de l’oferta i la demanda; si hi ha poca ocupació, els preus baixen per atraure els clients, però si l’ocupació és alta, els preus pugen per encabir el màxim de clients possible». De la mateixa manera, fa gairebé dos anys que s’estan duent a terme «copioses inversions» en els allotjaments turístics per tal d’aportar el màxim confort i qualitat possible a les instal·lacions, segons Ruiz. «Aquest també és un factor que ha propiciat la pujada dels preus a l’àmbit turístic», va afegir el director de l’AEAT.

A tall d’exemple, el director del grup Exe Prisma, Ramón Ripoll, va declarar que «els apartaments turístics que tenim a Soldeu no han experimentat cap variació atípica pel que fa a reserves i cancel·lacions, excepte un turoperador portuguès a través del qual venien turistes provinents d’Àfrica», la qual cosa evidencia els efectes de les restriccions en l’àmbit de visites internacionals, però, alhora, va destacar que «la setmana passada vam experimentar una frenada amb relació als anys anteriors a la pandèmia, ja que hauríem d’haver pujat un 10% d’ocupació i al final hem pujat un 3%». 

Tot i això, «no donem per perduda la temporada de Nadal, de fet, creiem que serà bastant profitosa perquè al llarg del mes de desembre ens hem situat sobre el 70% d’ocupació i esperem arribar al 80%», va assenyalar Ripoll. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT