PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut rebaixa de sis a tres mesos l’interval per rebre la tercera dosi

Mor un pacient que estava a la Unitat de Cures Intensives i baixen lleugerament els contagis

Per Àlex Pont

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA / C. ESTEVE

El Ministeri de Salut ha decidit rebaixar l’interval de temps de vacunació de sis a tres mesos entre la segona dosi i la tercera davant l’alta capacitat d’infecció i la resistència de la nova variant del virus òmicron. La secretaria d’Estat de Salut, Helena Mas, va recalcar que «aquest canvi respon als estudis realitzats envers l’eficàcia d’una tercera dosi davant el virus que augmenta notablement la resistència dels pacients». De la mateixa manera, s’oferirà la tercera dosi de reforç a aquelles persones que hagin passat la malaltia fa més de tres mesos. Tal com s’ha fet fins ara amb l’administració de les altres dosis, la vacunació es durà a terme progressivament i en franges d’edat de més a menys amb citació prèvia de manera automàtica.

D’altra banda, Mas va anunciar que un total de 21.000 vaccins de Pfizer arribaran al Principat durant la setmana que ve provinents d’Espanya per tal de reforçar la quantitat de dosis existents i continuar amb les vacunacions a totes les fases necessàries. Aquesta remesa s’emmarca dins l’acord europeu pel qual es facilita el subministrament als Estats de manera coordinada. 

Actualització sanitària

Una nova mort provocada per la covid eleva fins a 138 el nombre total de defuncions enregistrades al Principat. La víctima, de 71 anys, es trobava ingressada a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i requeria ventilació mecànica. Ahir es van detectar un total de 166 nous casos, cosa que suposa que el nombre total de persones que han contret la malaltia arribi a les 21.372 persones. Tot i això, els casos actius de covid se situen a 1.692, que suposa una reducció de 48 malalts respecte a l’última actualització, i amb relació al nombre de recuperacions, aquestes se situen en les 19.542. Pel que fa a la pressió sanitària, hi ha un total de 32 persones ingressades a l’hospital, 16 de les quals es troben a l’UCI amb el sistema de ventilació assistida i 16 a planta. Tot i que les dades mostren una estabilització a la baixa del nombre de positius diaris i els actius, l’Executiu demana precaució davant «l’augment de la interacció personal que es duu a terme durant la temporada de Nadal», va assenyalar Mas.

Oci nocturn

El Govern va aprovar ahir les noves mesures d’ajut a l’oci nocturn per les quals s’abonarà el 100% de les despeses que suposi el lloguer dels locals amb un límit de 3.000 euros i manté les mesures de suspensió temporal i les reduccions de jornada. D’aquesta manera, s’ha augmentat en un 25% l’ajuda que s’oferia al sector anteriorment. A més a més, el Govern promou mesures excepcionals per Cap d’Any, en què es demanarà el passaport covid per accedir, una prova d’antígens menys de 12 hores abans i l’horari s’allargarà fins a les 03.00 hores, però no es podrà fer cap activitat de ball.

Amb relació a l’aplicació de les noves mesures sanitàries, la copropietària de la discoteca Eivissa Experience, Krystel Barilaro, va afirmar que «el Govern ens deixa obrir per Cap d’Any simplement per fer-nos callar, però estem totalment descontents». Si els horaris d’obertura que ofereix l’Executiu es corresponen pràcticament als mateixos horaris que la restauració, «preferim no obrir ni adherir-nos al nou tracte que ens ofereixen, perquè la restauració ens farà una competència deslleial», va assenyalar Barilaro. La representant de l’oci nocturn dona tot el mes de desembre per perdut i espera poder reunir-se com més aviat millor amb les autoritats per debatre aquestes noves mesures i demandar una alternativa, perquè, segons Barilaro, «si la gent té por de venir a la discoteca que no vingui, però volem que deixin decidir a la ciutadania». 

Finalment, Barilaro es va queixar envers el fet que l’oci nocturn sigui «l’únic àmbit que el Govern ha decidit clausurar, després d’haver-nos felicitat per com estaven fent les coses en l’àmbit de la prevenció durant els mesos anteriors». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT