Escaldes-Engordany
L’encariment de la llum suposa a FEDA un sobrecost de vuit milions
La companyia «farà tot el possible» per mantenir els preus actuals, «com a mínim durant l’hivern»
L’encariment del preu de la llum a Europa suposarà un sobrecost d’entre vuit i nou milions d’euros en el compte de resultats d’enguany de FEDA. Així ho va reconèixer ahir la directora general adjunta, Imma Jiménez, tot recordant que des que el preu de l’electricitat va començar a desbocar-se aquest estiu, la companyia va decidir assumir-lo en benefici dels seus clients. Un gest de «responsabilitat social» que si bé es podria mantenir a curt termini, serà inassumible si la situació al continent no es normalitza. «La volatilitat actual dels preus respon a fenòmens molt concrets, com la pandèmia, i a estratègies geopolítiques [...] i això no pot durar per sempre. La conjuntura canviarà, però no podem saber com ni quan, perquè pot passar de tot», va apuntar el director general, Albert Moles, que va advertir que «aquesta serà la línia que ens anirà acompanyant els pròxims mesos». El sobrecost definitiu, però, encara no es pot calcular, ja que com va compartir el director general el preu del gas és una «bestiesa» i encara avui manté la tendència de cada dia superar el rècord històric de l’anterior.
Cal recordar que el 70% de l’energia a Andorra és importada de França i Espanya i, d’aquesta, entre un 30 i un 40% està coberta amb contractes d’una durada de 10 anys (els últims es van signar el 2019), de manera que el preu no pot variar més del pactat en aquell moment. Ara bé, el percentatge restant sí que es compra a preu de mercat, i és el que FEDA assumeix perquè no repercuteixi en els teixits econòmic i social del país. En aquest sentit, tant Moles com Jiménez, van assegurar que la gestió feta en els últims anys també ha ajudat a assolir unes «finances sòlides» que ara permeten un resultat negatiu, sense posar en risc les inversions previstes pel 2022 i l’aposta ferma per la transició energètica. En qualsevol cas, van voler deixar clar que «es farà tot el possible» per mantenir els preus actuals, «com a mínim durant l’hivern».
Jiménez també va informar que dins la pèrdua de beneficis d’enguany s’inclouen els tres milions d’euros que FEDA ha destinat a ajudes a empreses i autònoms afectats per la crisi sanitària.
Inversions per al 2022
De cara a l’any que ve, l’elèctrica preveu una inversió de 26 milions d’euros, gairebé la meitat dels quals es destinaran al transport de l’energia, una altra part a la seva distribució (amb canvis en els comptadors i reforçant la xarxa actual) i una altra a projectes de producció solar i fotovoltaica. Concretament, Moles va destacar la construcció d’un parc eòlic al pic del Maià, ja que «generarà energia renovable i tindrà un impacte econòmic positiu perquè reduirà la importació» dels països veïns. Així mateix, van posar de manifest la producció de la central hidroelèctrica d’Engolasters, que suposa la principal font de producció nacional, és 100% renovable i «permet produir energia en els moments en què aquesta és més cara a l’entorn». D’aquesta manera, la companyia busca «solucions alternatives» com les xarxes de calor de Soldeu i Andorra la Vella, la línia d’alta tensió d’Encamp a Grau Roig o l’adquisició del 100% de Ctrasa. «El camí cap a la sostenibilitat és global, imprescindible i inajornable», va etzibar Jiménez, mentre que Moles va admetre que «hi ha molta feina a fer» i que «la solució no és màgica».
D’altra banda, la directora va celebrar haver «fet els deures» amb la Unió Europea (UE) i, després de demostrar que «garantim la qualitat del servei» i que «podem mantenir preus competitius», l’acord d’associació inclourà que FEDA sigui l’única distribuïdora d’energia al país.