Search
Close this search box.

El Ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat ha hagut de posar en marxa el procediment i Protocol d’Activació Immediata (PAI) fins a 24 ocasions en què s’han detectat abusos sexuals infantils i maltractaments des de principi d’any. Del total dels casos enregistrats, vuit d’aquests es relacionen amb episodis d’abús sexual, dos dels quals s’han produït a l’escola, quatre notificacions provenen de pediatres i dues denúncies es van originar des de la pròpia família de la persona afectada. Els 16 avisos restants es corresponen als casos en què s’ha produït maltractament físic. Pel que fa al recompte d’aquest tipus d’agressions, «fins ara no s’ha notificat cap cas a l’àmbit de l’activitat física», segons va afirmar ahir la secretària d’Estat d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Teresa Milà. A més, va manifestar que «un 70% dels abusos i maltractes a menors d’edat es produeixen a l’àmbit intrafamiliar i un 30% fora d’aquest entorn».

D’aquesta manera, el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, amb motiu del Dia europeu contra l’abús sexual infantil, va destacar que «encetem la campanya de prevenció d’abusos i maltractament TrencaElSilenci amb la col·laboració de quatre esportistes d’elit». El projecte consistirà en la difusió de missatges a xarxes socials en contra de les agressions infantils per part de l’esquiadora, Cande Moreno, el karateka, Sílvio Moreira, l’skyrunner, Sergi Casabella, i la palista, Mònica Doria. A més a més, es penjaran cartells informatius amb el lema Si mantens un secret que et fa mal #TrencaElSilenci o Si l’admires, però et fa sentir incòmode #TrencaElSilenci a les diferents instal·lacions esportives del Principat per tal de «convertir-les en un entorn de protecció als menors», va assenyalar Ruiz.

En relació amb els protocols d’acció, el novembre de 2020 es va publicar el PAI en casos d’evidència o sospita fonamentada d’abús o maltractament infantil físic i, segons va recalcar Milà, «els seus principis bàsics giren entorn una actuació professional àgil, de manera coordinada i mínima».

Activitats formatives/ Pel que fa a la formació dels professionals, Ruiz va explicar que «l’any 2018 es va organitzar una conferència sobre l’abús sexual a l’esport amb la participació de diferents agents com la Fundació Vicky Bernadet i el psicòleg Javier Romero». El 2020 es va engegar el pla de formació anomenat Prevenció, detecció i actuació davant l’abús sexual infantil des del món de l’esport, on «es va proveir als professionals eines d’identificació, actuació i prevenció de les agressions als menors», va indicar el secretari d’Estat d’esports.

Al llarg de l’any passat, es van formar un total de 50 tècnics de l’activitat física relacionats amb el bàsquet, el futbol, l’esquí i el rugbi. De la mateixa manera, durant el 2021, s’ha ofert formació de prevenció d’abús sexual infantil a 76 tècnics de federacions d’esports de combat, federacions d’esports col·lectius, federacions amb col·lectiu sensible (Federació Andorrana d’Esports Adaptats i Special Olympics) i Federacions d’esports individuals. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu