Search
Close this search box.

El Govern va donar ahir llum verda al Projecte de llei de diversificació i desenvolupament de la ramaderia i l’agricultura que ha de permetre garantir la continuïtat del sector. Aquesta llei, tal com van manifestar el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, modifica diversos textos legals amb la voluntat que les explotacions es puguin diversificar, consolidar i «garantir la continuïtat i el relleu». En definitiva, ha de servir per «aportar oxigen i ajut al sector perquè pugui desenvolupar-se i diversificar-se», tal com va manifestar Espot. D’aquesta manera, Calvó va posar en relleu que aquestes modificacions legislatives que s’impulsen amb aquest projecte de llei ha de «donar eines al sector». Així, entre els textos que es modificaran hi ha la llei d’urbanisme per permetre a les explotacions agrícoles un millor maneig, el benestar animal, i també que puguin mecanitzar processos.

També es modifica la llei del comerç, amb l’objectiu d’alleugerir els tràmits administratius de tal manera que «es puguin diversificar, per exemple amb la venda directa» de productes sense la necessitat de fer la tramitació administrativa. També es dona resposta a una «reivindicació» que fa temps que el sector havia posat sobre la taula i és «l’exclusivitat pel que fa als allotjaments», amb la qual cosa es crea el segell d’agroturisme. Espot, al seu torn, va posar en relleu que des del vessant econòmic el que es farà serà «indexar les ajudes a l’increment de l’IPC». En aquest sentit, Calvó va afegir que aquesta també era una vella reclamació, ja que «els pagesos havien fet notar que s’incrementava el cost de la vida i els ajuts estaven congelats».

La titular d’Agricultura va recordar que aquest text legal és fruit d’un seguit de visites que des del ministeri es va fer a les explotacions per «saber què necessitaven per poder afavorir la seva diversificació» i també per assegurar la pervivència del sector, per «rellançar el sector agrícola i ramader», tal com va manifestar Espot, que va reconèixer que aquesta «pervivència» passa perquè els pagesos puguin tenir activitats alternatives a la principal, que sovint pot no ser «massa lucrativa». La ministra va afegir que el que es pretén és que «es puguin implementar explotacions de joves agricultors» que en definitiva el que volen és tenir unes instal·lacions mecanitzades que els facilitin la feina i respondre al que els demanen els consumidors, és a dir, «que tinguin més facilitats perquè puguin continuar».

Espot i Calvó van fer aquestes declaracions en el marc de la 42a Fira concurs del bestiar, que va comptar amb la participació de prop de 180 caps de 31 explotacions diferents. La titular d’Agricultura va remarcar la satisfacció per poder celebrar aquesta nova edició, ja que l’any passat es va haver de suspendre per la pandèmia i va assenyalar que «ha tornat igual o més dinàmica que mai». Les autoritats van lliurar els premis als propietaris dels millors animals de les 16 seccions de bestiar boví, de les quatre seccions d’equins, de les cinc seccions d’ovins, i el premi especial a la millor femella. A més a més, el text vol propulsar la creació de la Comissió Nacional de Ramaderia i Agricultura (CNRA), un òrgan consultiu i de coordinació de les actuacions en matèria ramadera i agrícola, que es constituirà per tres membres del Govern, un cònsol de cada parròquia i tres membres de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) que hi actuaran en qualitat de representació del sector agrari i del sector ramader de manera conjunta.

Finalment, Calvó també va apuntar que la nova legislació vol modificar els estatuts de Ramaders d’Andorra S.A. amb la finalitat de contribuir al desenvolupament de totes aquelles activitats que puguin aportar una valorització dels productes obtinguts al llarg de tota la cadena de producció, transformació i comercialització de les carns i productes derivats per obtenir el màxim benefici per al sector ramader del Principat. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu