El col·legi d’infermeres recomana que tots els sanitaris es vacunin
Els professionals demanen que abans de la llei pròpia, s’aprovi un marc general sanitari
El Col·legi Oficial d’Infermeres i d’Infermers d’Andorra (COIA) recomana que tots els sanitaris es vacunin. Així ho manifesa la presidenta de l’entitat, Isabel Vallejo. «Els sanitàris exercim una professió a la qual ens devem a la salut de la població, i per tant, el nostre deure és el de protegir a la gent», va explicar Vallejo, que va afegir que, a banda de la higiene de mans, la mascareta i el distanciament «la vacuna és una eina que tenim per poder combatre la propagació del virus i evitar que la pandèmia segueixi». En aquest sentit va recordar que els professionals sanitaris haurien de vacunar-se per evitar contagiar a les persones amb els quals treballen al llarg del seu dia a dia, fent especial incís als més dèbils i als immunodeprimits. Per a exemplificar la importància de la vacunació, va exposar que de la mateixa manera que la gent es vacuna per evitar el contagi d’altres virus, com l’hepatitis B o la grip vírica, el vaccí contra la Covid-19 també té el mateix objectiu, prevenir el contagi del coronavirus. Tot i això, la presidenta va esmentar que «s’ha de respectar el dret individual», puntualitzant que ells no són ningú per a obligar als sanitaris que es vacunin.
Pel que fa a la gestió de la vacunació, Vallejo va assegurar que s’ha portat bé, en el sentit que es va donar l’oportunitat de vacunar de manera ràpida i massificada a tota la població del país. A més, va posar de manifest que des del començament de la campanya de vacunació es va prioritzar dels més als menys vulnerables, fet pel qual, des d’inicis de setembre, els casos d’incidència han disminuït molt. A banda dels pocs casos positius, Vallejo va insistir també en el fet que les persones que estan vacunades poden tornar a contagiar-se i més ara que s’està reprenent la mobilitat internacional.
La llei d’infermeria / D’altra banda, la presidenta del COIA va posar de manifest que abans que el ministeri aprovi la llei d’infermeria «s’ha d’aprovar una llei marc sanitària». En aquesta línia, va aclarir que el COIA també pertany al Consell de Col·legis Professionals, amb els quals han estat treballant la llei marc que fa un any van exposar al Ministeri de Salut. «No té sentit que s’aprovi només la nostra llei sense que abans hi hagi una llei general que reconegui totes les professions sanitàries», va detallar. Tot i això, Vallejo va afegir que la reclamació no sorgeix arran de la Covid-19, sinó que ja fa quatre anys que treballen pel reconeixement dels professionals sanitaris.
El descongelament dels salaris és una altra de les peticions que van llençar al ministeri, va esmentar, i va recalcar que «l’aspecte més important de la llei d’infermeria és el reconeixement de les nostres competències com a qualsevol altre professional sanitari», posant de manifest que pertanyen a un equip interdisciplinari per la salut de la població. A més, va assenyalar que el col·lectiu de sanitaris està present en totes les etapes d’una persona, des del seu naixement fins a la seva mort, i va insistir en el fet que, són igual de vàlids per ajudar en les polítiques de gestió com en els grups que tenen jurisdicció sobre la salut dels ciutadans.
En altres paraules, Vallejo va definir la llei que regularà aquest col·lectiu com la que posarà «les bases de la infermeria» que permetran determinar unes especialitzacions d’aquest àmbit sanitari, a més d’una altra sèrie de criteris que milloraran la professió i la igualtat d’exercir en tots els nivells i en tots els centres, indiferentment que siguin públics o privats. «Són totes aquestes coses el que faran que realment ens donin el valor i la dignificació que ens mereixem com a universitaris», va puntualitzar.