ESCALDES-ENGORDANYr
La Comissió Europea equipara el codi QR andorrà al de la UE
El Govern limita a un màxim de vuit euros el preu dels tests ràpids
El Govern va informar que des d’ahir la Comissió Europea reconeix els certificats digitals Covid amb el codi QR xifrat amb la clau andorrana i els equipara als emesos per qualsevol dels Estats membres. De la mateixa manera, el Principat també reconeix en les mateixes condicions els certificats emesos pels països de la UE, Albània, Illes Feroès, Israel, Mònaco, el Marroc i Panamà. Fins ara els residents a Andorra ja podien obtenir el certificat digital andorrà, però la clau que s’utilitzava per codificar el QR era la francesa. Així, gràcies a l’acord de col·laboració entre el Principat i França signada el mes de juliol, el certificat digital andorrà va poder implementar-se i utilitzar-se arreu des de llavors. A partir de les properes setmanes, els nous certificats digitals que es generin ja inclouran el codi QR xifrat amb la clau andorrana. Les persones que ja tenien el seu certificat–ja sigui en format paper o descarregat de l’aplicació AndorraSalut– no han de fer cap canvi perquè segueix sent vàlid. El certificat digital Covid UE és una iniciativa internacional que va sorgir amb l’objectiu de facilitar la circulació lliure i segura dins la Unió Europea i l’espai Schengen durant la pandèmia. El document inclou dades d’identificació del ciutadà i la informació de la pauta de vacunació rebuda, de si ha passat la malaltia els darrers sis mesos o bé si s’ha realitzat una prova diagnòstica –PCR o TMA– les darreres 72 hores.
D’altra banda, l’Executiu va aprovar ahir, a proposta del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el nou Decret que estableix les condicions per a la venda de tests ràpids d’antigen a les farmàcies. El mes de desembre de l’any passat es va aprovar el reglament que permetia la venda d’aquests tipus de test ràpid a les farmàcies per tal de facilitar-ne l’accés a la població. Ara, transcorreguts diversos mesos, el Ministeri de Salut considera que ha esdevingut una eina molt útil per facilitar l’autodiagnosi de la Covid-19 i disminuir la transmissió del virus. Així, el text establia que la compra quedava limitada als residents o treballadors del Principat, i marcava que el benefici màxim per a les farmàcies havia de ser del 30% respecte del preu d’adquisició. Ara, vist que no existeixen problemes d’aprovisionament d’aquestes proves, el Govern considera que ja no cal limitar la dispensació d’aquest tests a residents i treballadors i s’elimina també la necessitat de registrar cada dispensació. A més, també es modifica el mecanisme de control del preu de venda i s’estableix en un preu màxim de vuit euros. Les oficines de farmàcia segueixen sent l’únic punt de venda autoritzat de tests ràpids d’antígens, i aquests han d’estar degudament homologats amb la marca CE o equivalent i han de presentar una sensibilitat igual o superior al 90% i una especificitat de com a mínim el 97%.
En un altre ordre de coses, cal destacar que des de l’inici del Pla de vacunació, ja s’han administrat més de 100.000 dosis dels vaccins per lluitar contra la propagació del coronavirus. Concretament, el Ministeri de Salut informa que s’han administrat un total de 100.896 vacunes. D’aquestes, 52.424 corresponen a primeres dosis, 48.375 segones i 97 terceres. Així, l’Executiu valora molt positivament el nivell d’adhesió al pla de la població, que ha permès que actualment un 72,2% de la població vacunable –és a dir, major de 16 anys– ja n’hagi rebut la pauta completa. Pel que fa a la resta de xifres referents a la pandèmia, el Govern informa que la taxa de reproducció continua estable al voltant d’1 i que, per tant, es manté la mitjana de casos setmanals i la baixa pressió sanitària. En aquest sentit, des de l’inici de la pandèmia 15.108 persones han estat diagnosticades amb el virus i es registren un total de 14.931 altes. El total de persones que han mort amb o a causa del Covid-19 és de 130. Actualment hi ha 47 casos actius i des del passat 6 de setembre no hi ha cap ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell –ni a planta ni a l’UCI–. Finalment, pel que fa a la població escolar, hi ha dues aules sota vigilància activa, una total i una parcial.
A escala internacional, la Unió Europea ha assolit l’objectiu de vacunar el 70% de la població adulta, ha produït més vacunes que ningú i ha estat el primer proveïdor de dosis a la resta del món. La presidenta de la Comissió Europea, Urusula Von der Leyen, només començar el seu discurs de nou curs polític, va posar ahir aquestes dades en valor per treure pit de la seva gestió de la pandèmia: «Ho hem fet a la manera europea i ha funcionat», va dir. Queden enrere les crítiques pels desajustos inicials en la campanya de vacunació, i la presidenta de la Comissió es va presentar amb la sensació d’haver fet els deures, conscient, alhora, que encara queden moltes assignatures pendents. En aquest sentit, va ressaltar les desigualtats en les campanyes de vacunació dels diferents Estats membres, especialment als de l’est, on els percentatges no arriben al 70%. I va assegurar que no afluixarà el ritme per proveir de vacunes els països més vulnerables, moment en què ha anunciat que hi enviarà 200 milions de dosis extres.