Search
Close this search box.

Els governs tenen «desconeixement» davant l’auge de les criptomonedes

Andorra «opta per la regularització», però altres països discrepen

L’auge de les criptomonedes està sent un focus mediàtic al Principat, on, segons va explicar el vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF), advocat i professor de l’UdA en fiscalitat, Marc Vilallonga, s’està treballant d’una forma «més progressista», amb l’objectiu de «regularitzar la situació» d’aquests actius. No obstant això, la ràpida evolució del sector provoca que inversors, i fins i tot les autoritats, no tinguin tota la informació necessària per a garantir la seguretat en negocis d’aquesta mena: «Hi ha un desconeixement en l’àmbit governamental. A Europa hi ha debat, no saben si prohibir, si realitzar un marc favorable o regular les criptomonedes».

Pel que fa a Andorra, l’últim cas que va sembrar la incertesa va ser un comunicat de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), que, fruit de la publicitat massiva duta a terme per la marca Bit2me, advertia que aquesta empresa «no disposa de cap tipus d’autorització ni està registrada a l’AFA» i que, per tant, «no es garanteix a Andorra cap mena de protecció als potencials clients o inversors». Sobre aquest tema, l’expert va assegurar que l’autoritat va exercir de manera correcta: «És una bona actuació. La captació d’estalvis al públic només pots fer-la si ets una empresa autoritzada al país i s’està advertint que aquesta no ho és». A més, va explicar que aquesta mena d’advertència per als ciutadans interessats a invertir va lligada amb el fet que les criptomonedes «són actius molt volàtils».

D’altra banda, el tema ha derivat en dubtes per part del sector polític. Divendres passat, el Grup Parlamentari de Terceravia, amb declaracions del seu president, Josep Pintat, va demanar al Govern en virtut de quina legislació la societat Bitcoinforme SL, amb marca Bit2me «té dret a operar a Andorra» i segons quines disposicions legislatives «aquest tipus de societat s’ha de registrar a l’AFA o s’ha d’autoritzar». Així com saber què entén el Govern per «situacions jurídiques corresponents a activitats de representació digital d’actius», «quantes situacions jurídiques podria entendre el Govern que hi ha, actualment, a Andorra» i «amb quina normativa s’han autoritzat».

Pel que respecta a la situació del Principat, Vilallonga va afirmar que «s’intenta regular perquè hi ha un ecosistema favorable per a aquest tipus de negocis». A més, va recalcar que pot ser un lloc atractiu per qui vulgui invertir en el sector: «Hi ha inversors de criptomonedes que valoren, a l’hora d’invertir, el marc actiu d’Andorra, ja que es tributa amb un 10%».

En relació a l’actuació de les entitats financeres del país en aquest nou mercat, el vicepresident de l’AATF va explicar que es tracta d’un sector en què, ara per ara, «no s’està treballant directament amb les criptomonedes», ja que «és una cosa molt nova que s’està mirant». Així i tot, va matisar que poden haver-hi entitats interessades a realitzar accions dins d’aquest marc: «Una altra cosa és que els bancs puguin crear fons d’inversió per a invertir en el sector». Per això, en aquest moment, es mantenen a l’espera que evolucioni la situació, perquè, abans d’operar, «els bancs volen que es dugui a terme una regularització». 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu