PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El SIAD oferirà la píndola de l’endemà de manera gratuïta

Durant el 2020 es van atendre 21 dones, el 81% sobre la interrupció voluntària de l’embaràs

Per El Periòdic

La secretaria d’Estat de Salut, Helena Mas, i la llevadora referent del SIAD, Cristina Pérez, en la roda de premsa d’ahir.
La secretaria d’Estat de Salut, Helena Mas, i la llevadora referent del SIAD, Cristina Pérez, en la roda de premsa d’ahir. | SFGA/C.ESTEVE

els responsables del Servei d’Atenció Integral a la Dona (SIAD) van fer balanç de l’activitat un any després de la seva posada en marxa coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. Es va aprofitar la presentació d’aquestes dades per explicar que es posa en funcionament, de manera immediata, un nou circuit per dispensar la píndola de l’endemà. Així doncs, tal com va explicar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, la dispensació serà lliure per a les majors de 16 anys mentre que les menors d’aquesta edat hauran d’anar acompanyades d’un tutor. La dispensació tindrà lloc al SIAD, a Urgències de l’hospital o a la Consulta Jove.
Respecte al balanç del SIAD, cal destacar que ha atès 21 dones, la gran majoria de les quals, el 81%, volia informació sobre la interrupció voluntària de l’embaràs. D’aquesta manera, Mas va destacar que la principal novetat per a aquest any serà la dispensació de la píndola de l’endemà si bé va voler ressaltar que «el mètode d’elecció és el preservatiu», ja que prevé les malalties de transmissió sexual i els embarassos no desitjats. La dispensació serà totalment gratuïta. Aleshores, les dones majors de 16 anys hi podran anar soles a demanar-la mentre que les menors de 16 ho hauran de fer acompanyades dels progenitors o els tutors legals. Abans de donar la píndola les dones seran avaluades per un professional sanitari.
Per un altre costat es va explicar que existeix la intenció que durant aquest any les llevadores del SIAD realitzin unes estades al centre jove d’atenció a les sexualitats de Catalunya amb l’objectiu de rebre formació.
En referència a les dades del SIAD, cal recordar que es va posar en marxa el 2 de març del 2020 amb «un objectiu molt clar», que les dones poguessin rebre informació i assessorament «al tomb de la salut sexual» i donar resposta «en especial» a les qüestions relacionades amb la planificació familiar, va manifestar Mas. La llevadora referent del SIAD, Cristina Pérez, va destacar que s’han atès 21 dones d’entre els 16 i els 45 anys i que l’edat mitjana és de 27,6 anys amb la qual cosa «es desmitifica que el servei és només per a joves». Un 81% d’aquestes dones, concretament 17, van demanar informació sobre la interrupció voluntària de l’embaràs; una sobre el test d’embaràs; una altra sobre mètodes anticonceptius i una darrera sobre malalties de transmissió sexual. La meitat d’aquestes dones estaven en parella o casades. Així, en concret, vuit estaven en parella; tres casades; vuit solteres; una separada i una altra no va donar dades. Les atencions en el servei es van donar principalment de forma presencial sent 18 en total les que es van donar d’aquesta forma, la justificació resideix, segons Pérez, en què tot i que les dones truquen primer al servei s’estimen més aquesta atenció cara a cara. En aquest sentit, una consulta va ser telefònica i dues per correu electrònic. Cal recordar que el SIAD ofereix atenció a través dels onze centres d’atenció primária del Principat de dos quarts de nou del matí a dos quarts de nou de la nit, de dilluns a divendres; al telèfon 191 i al correu electrònic [email protected].
Pérez va valorar «de manera molt positiva» les dades assolides, ja que 21 dones que «necessitaven informació» l’han rebut. Mas, per la seva part va detallar, a preguntes dels mitjans sobre si el servei és prou conegut, que s’informa a través dels centres d’atenció primària o de la Consulta Jove, entre altres canals, però que s’han marcat com a objectiu fer «més difusió» perquè les persones «hi puguin accedir». També va recordar que les consultes són confidencials i que les dones són derivades als serveis que siguin necessaris un cop es fa la valoració del seu cas, informa l’ANA.

Demòcrates programa / El SIAD va ser una aposta de Demòcrates ja l’any 2019 i així ho va confirmar la seva secretaria d’organització, Rosalina Areny: « ho portàvem al programa electoral per tal de crear un servei d’informació i assessorament per aquelles persones que necessitin orientació sobre salut sexual i reproductiva» amb l’objectiu que «cap dona quedi desatesa». En aquest sentit, va recordar que «l’única cosa que no es pot fer al Principat és avortar». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT