PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els hotelers reiteren la petició per assolir uns ERTOs al 100%

Critiquen la manca de comunicació per part d’Economia

Per Lídia López

Alguns turistes i residents passegen per l’avinguda Carlemany.
Alguns turistes i residents passegen per l’avinguda Carlemany. | El Periòdic

Els empresaris del sector dels allotjaments turístics mantenen el malestar per l’actualització dels requeriments per acollir-se als ERTOs,en vigor des de l’inici del nou any. Per això, els hotelers segueixen reclamant al Ministeri d’Economia que es pugui incorporar a la totalitat de la plantilla a aquesta mesura.

«El més lògic seria que s’adonessin que assumir això és impossible», va sentenciar el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, que també va compartir mantenir-se esperançat de rebre alguna notícia per part d’Economia. Per la seva banda, a presidenta d’Autèntics Hotels (AHA), Cristina Canut, va declarar que «el ministre Gallardo no és transparent i sembla que no està obert a dialogar», que es va afegir en reclamar aquest alleugeriment de la càrrega als empresaris argumentant que «pensem que seria una millor estratègia ajudar a les empreses a no caure abans de recuperar una certa normalitat que no pas deixar caure l’empresa i haver d’ajudar cada treballador de forma individual des d’Afers Socials».

Tot plegat, arriba en el context de l’anunci que el dimarts va fer el president d’Ski Andorra, Francesc Camp, al voltant d’un ajornament de la possible data de reobertura completa de les estacions d’esquí fins, com a mínim, el 10 de febrer. Un anunci que el sector ha rebut amb tristesa però sense sorpresa. «Si les estacions posposen l’obertura fins aquella data és que no esperen turistes fins aleshores; i de fet, no crec que fins a mig febrer hi hagi la mobilitat que necessitem», va apuntar el director de la UHA. En la mateixa línia, Canut, va considerar que «fins que no hi hagi un horitzó de quan podran entrar turistes a Andorra, el que faran és anar movent les dates i punt», i es va mostrar comprensiva amb la decisió dels camps de neu, en el sentit que «sense turistes, les estacions no poden guanyar-se la vida, i obrir per a la gent d’aquí és perdre diners».

I és que les dades epidemiològiques d’arreu d’Europa no fan pensar precisament en una reobertura pròxima, més aviat, tot el contrari. Per això, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, va apuntar que «tot i ser una persona optimista, m’estic mentalitzant per no rebre cada setmana aquestes notícies i prefereixo pensar ja que no tenim temporada, i si al final tenim una molt bona notícia, serà benvinguda». «Si es confirma la data haurem de dir pràcticament adeu a la temporada, perquè un mes i mig no compensarà», va assegurar Ruiz, fent referència en especial a la dificultat i grau de risc que haurien d’assumir els hotelers per activar els seus negocis, havent de contractar al voltant d’una cinquantena de persones en un marc «insegur», tant pel manteniment de l’obertura de fronteres com per l’arribada finalment de suficient clientela. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT