PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Executiu aplicarà un nou impost als propietaris d’immobles buits

S’haurà de pagar 5,05 euros per metre quadrat de superfície de l’habitatge

Per Judith Sáez

Imatge d’arxiu d’uns pisos en lloguer.
Imatge d’arxiu d’uns pisos en lloguer. | MARICEL BLANCH

Aquells propietaris d’immobles que faci dos anys que estan buits, hauran de pagar un impost anual que resulta del nombre total de metres quadrats de superfície útil de l’habitatge, on s’aplica un gravamen de 5,05 euros per metre quadrat. Així ho va anunciar ahir el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual es va aprovar el Reglament de l’impost sobre els habitatges buits, que ho determina, d’acord amb la llei 3/2019 de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges, aprovada l’any passat.

Ara bé, la normativa preveu excepcions, concretament s’exclouen els habitatges que es consideren segones i terceres residències per a ús familiar, vacances o lleure; els que són de domicili fiscal o social del tributari; els béns immobles relacionats amb el desenvolupament d’una activitat econòmica; el canvi d’habitatge per raons laborals o de salut; i els pisos que puguin demostrar estar en venda a través d’una agència immobiliària. En aquest sentit, Jover va anunciar que s’estudiarà l’aplicació de mecanismes de detecció d’aquells pisos que estan en desús, tot recordant que els propietaris tenen l’obligació de registrar el pis, en primera instància, per després liquidar les dades i facilitar els elements de l’impost, que es farà per domiciliació bancària. Així mateix, va incidir en què «és sancionable» el fet que no es compleixi el que determina la legislació.

Segons l’Executiu, el motiu de la creació d’aquest impost és fomentar el reordenament en el mercat immobiliari i l’accés a un habitatge digne. «L’objectiu és intentar que hi hagi més habitatge de lloguer al mercat», deia el portaveu de l’equip de govern. Per això, els propietaris d’immobles buits sense causa justificada hauran d’inscriure’s al registre fins al final de febrer. L’import meritarà a 31 de desembre de cada any i es liquidarà el març de l’any següent.

registre de l’adn del gos el 2022/ Per altra banda, el Govern va aprovar allargar fins a l’1 de gener de 2022 el termini perquè els propietaris de gossos, prèviament identificats únicament amb el xip, puguin completar el procés amb el genotipatge, que és el perfil d’ADN. Jover va recordar que aquest «ens permet lluitar contra l’incivisme» i «per a les sancions de les femtes que puguin quedar a la via pública».  A més, també per identificar els cans que «puguin causar altres perjudicis», va apuntar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT