Andorra la Vella
Salut detecta 299 casos nous i els actius se situen per sobre del miler
La Ro disminueix a 1,46, un fet que el ministre qualifica d’«alentador» i que certifica que les mesures funcionen
La darrera actualització epidemiològica va tornar a ser televisada, i així serà tres cops a la setmana fins que la situació es normalitzi. Així ho va anunciar el cap de Govern, Xavier Espot, participant de la roda des de casa seva perquè està complint amb un aïllament, que també va comptar amb la participació del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
D’aquesta manera, tal com va exposar el ministre, des del darrer divendres, s’han registrat 299 casos positius nous en Covid-19 al Principat, que eleva el total de malalts detectats al país des del març fins als 2.995, dels quals 1.839 es corresponien a la segona onada. D’altra banda, Benazet també va compartir que els actius se situaven en les 1.010 persones, si bé va certificar que el sistema sanitari no patia risc de col·lapsar, ja que el nombre d’ingressos es manté estable. Concretament, hi havia 21 pacients a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, 16 a planta i 5 a l’UCI, tots ells ventilats. Així mateix, al Cedre, també restaven nou residents de Salita a la planta Covid. La nota més negativa va ser el traspàs de dues senyores durant el cap de setmana, que eleven el nombre de defuncions a les 57. Pel que fa a la xifra de recuperats era de 1.928, 114 més respecte de la darrera actualització. Finalment, pel que fa al virus als centres escolars, el titular de Salut va confirmar que hi havia un total de 43 aules aïllades totalment, 23 amb alumnes confinats, i es mantenia tancar en totalment el centre de Segona Ensenyança d’Encamp.
En qualsevol cas, la millor dada pel ministre va ser l’estabilització del nombre de casos per dia, que havien reduït la taxa de reproducció (Ro) de l’1,9 de divendres a un 1,46. D’altra banda, Benazet també va aprofitar per compartir altres xifres reveladores pel que fa a la gestió de la pandèmia, apuntant que la taxa de letalitat per cada 100 habitants era d’1,9, però en aquesta segona onada tan sols de 0,2. A més, també va recalcar l’esforç diagnòstic, apuntant que es fan 7.000 proves per cada 100.000 habitants a la setmana, i assegurant que els StopLabs treballaven «a ple rendiment» i havien ampliat la capacitat de proves per tal de donar resposta a totes les demandes. En aquest sentit, Benazet també va reconèixer la voluntat de seguir trobant noves vies per detectar la malaltia, fent menció de l’ús de gossos ensinistrats o els tests d’antigen en saliva, per complementar les proves PCR i TMA.
Tranquil·litat davant el turisme
Preguntat pels mitjans, el ministre es va referir a l’arribada nombrosa de visitants al Principat aquest cap de setmana, reconeixent que «la massificació no és bona per una malaltia de transmissió infecciosa», i apuntant que «hi ha hagut una major afluència que la que esperàvem». Malgrat tot, Benazet va recalcar que a les imatges que havia vist, «tothom duia la mascareta», i pel que fa a les persones que menjaven als bancs, va apuntar al fet que segurament eren convivents. Per tot, va assegurar que «la transmissió amb la gent del país és mínima».
De fet, el ministre va recalcar que s’ha vist a altres indrets que la gent ha volgut anar a la muntanya «potser per escapar-se del virus» i s’han produït aglomeracions. Però va recordar que l’economia també ajuda a la salut, en tant que generar riquesa contribueix a invertir en el sistema sanitari, a la vegada que va recordar que no existeix la manera de modular l’entrada de turistes al país.
Sigui com sigui, el mateix Espot va explicar que el petit repunt de casos de la darrera setmana, que segons Benazet, es va donar per algun fenomen social no determinat, no es pot traduir en una manca de responsabilitat de la ciutadania, assegurant que «la gent no passa de cívica a incívica». Pel cap de Govern, el que s’havia pogut donar era «un cert relaxament», donat per la manca de pressió al sistema sanitari i perquè no hi ha hagut víctimes mortals durant un llarg període de temps.
Per últim, Espot també va certificar el positiu en la malaltia del ministre Eric Jover, i l’aïllament del ministre Jordi Gallardo, tres secretaris d’Estat i també del cap de Gabinet per ser contactes d’un positiu.
Espot anuncia un paquet d’ajudes pels sectors més afectats com bars i oci nocturn
El cap de Govern, Xavier Espot, ha encomanat als ministres de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i al de Finances, Eric Jover, treballar en l’elaboració d’un paquet de mesures específic per tal de donar suport als establiments més afectats, com ho són l’oci nocturn i els bars. «Creiem que hem d’anar més enllà perquè no es perdi cap negoci», va assegurar Espot, recordant que fins a final d’any, també hi ha un seguit de mesures de suport com els ERTOs a les que es poden acollir.
D’altra banda, el cap també va anunciar que s’està estudiant una modificació legislativa per tal de reforçar i agilitzar les inspeccions als establiments com els de restauració, pel compliment de les mesures decretades i vigents en cada moment, que vindria a buscar una actualització de la norma que també permeti fer un tancament únicament dels locals que no compleixin amb els requeriments i així «evitar pagar justos per pecadors». D’aquesta manera, es dotaria al personal d’inspecció del Govern i als agents de Circulació de cada parròquia de la capacitat de poder fer constatacions d’infracció i tramitar l’expedient al ministeri corresponent. Així mateix, també es vol articular millor el sistema de pagament ràpid amb una rebaixa de l’import i la possibilitat de presentar al·legacions de forma més senzilla.
Paral·lelament, Espot també va fer una actualització de les infraccions constatades des del 21 de setembre, quan es van actualitzar les mesures pels locals de restauració i bars, assegurant que dels 191 establiments inspeccionats, 130 complien íntegrament la normativa i 61 no, una xifra «important» pel cap de Govern. D’altra banda, el nombre d’infraccions per l’ús de la mascareta era de 328.