Andorra la Vella
El Govern preveu formar part de l’FMI en el termini d’un any
El ministre de Finances evita precisar-ne el cost total, que podria arribar a ser de fins a 100 milions
Ara sí: passos ferms cap a una possible adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI). El Govern va confirmar ahir que havia aprovat iniciar el procediment de sol·licitud perquè Andorra entri a formar part de l’FMI a través d’una carta que a principis de gener el ministre de Finances, Eric Jover, va adreçar a la institució. Malgrat que Jover va refusar donar possibles xifres sobre la quota que el Principat ha de dipositar per entrar a l’organisme, el cost total d’ingrés podria ser de 100 milions d’euros, tot i que el país no tindria la necessitat d’ingressar aquesta xifra en la seva totalitat. El procés fins a aconseguir la plena adhesió podria durar un any.
En l’última sessió al Consell General el passat 20 de desembre, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va manifestar que la xifra inicial que s’hauria de dipositar a un banc nacional seria d’uns 250.000 euros. Això correspondria al 0,25% del total d’una quota que no es podrà conèixer amb exactitud fins al final del procés d’admissió. En tot cas, el total de la quota no serà superior als 100 milions d’euros i el 25% seria «una reserva externa del propi país que es podria retirar quan es vulgui», mentre que el gairebé 75% no caldria dipositar-lo, ja que seria «una promesa» de pagament que només en cas d’esgotament de la moneda nacional s’hauria de dipositar. Si el Govern decideix adherir-se a l’ens, el Consell General en tindria l’última paraula.
Eric Jover: «Els avantatges d’Andorra per ser membre de l’FMI superen amb escreix les obligacions»
Malgrat la insistència dels mitjans, Jover va recalcar que en aquests moments no estan en disposició de definir l’import de la quota, subratllant que «les especulacions que s’han anat fent les aclarirem en els propers mesos i una vegada per totes ens podrem posicionar amb dades reals. La quota en si serà un valor però com s’articula pot ser igual o més important». De forma clara, Jover va emfatitzar que amb l’entrega de la carta a l’FMI, efectuada el 3 de gener, el Govern inicia un procediment d’adhesió amb la voluntat de saber les condicions que tindria el Principat a l’hora d’esdevenir membre, sense que aquesta sol·licitud tingui costos ni obligacions.
Detalls del procés
Fa anys que el Principat té relacions amb l’FMI però la voluntat d’adhesió s’ha incrementat en els últims temps per: l’afer BPA el 2015; el Dictamen de la Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera del Consell General; la recomanació del Parlament Europeu del 13 de març passat, corresponent a l’informe López Aguilar sobre l’acord d’associació amb la UE, i les recomanacions de les agències de ràting.
Marc Ballestà: «Aviat s’ha de reunir el comitè executiu per fer el trasllat de la carta i començar oficialment el procés»
Pel que fa als beneficis, alguns d’ells són: l’assistència tècnica i formació en estadística macroeconòmica o lluita contra el blanqueig de diners, entre altres; millora de la reputació; reconeixement i homologació internacionals, i accés al finançament en cas de necessitat. De retruc, el Principat té certes obligacions, com ara la supervisió, evitar restriccions als pagaments corrents, evitar pràctiques monetàries, no intervenir en els tipus de canvis, pagar la quota assignada, i el manteniment de comptes associats. En aquest sentit, Jover, que va passar de puntetes quant als inconvenients, va recalcar que «els avantatges d’Andorra per ser membre de l’FMI superen amb escreix les obligacions».
El Secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, va explicar els principals passos que implica el procés d’adhesió, recalcant que «em consta que aviat s’ha de reunir el comitè executiu per fer el trasllat oficial de la carta emesa pel Principat i així, començar oficialment el procés», sense especificar terminis.
D’altra banda, Jover va comunicar que ja s’ha posat en contacte amb els presidents dels grups parlamentaris de l’oposició per informar-los d’aquest pas i les reaccions van ser positives, ja que «van entendre la decisió». El ministre va dir que a partir d’ara els propers passos seran «avaluar les condicions» que proposa l’FMI per formar-ne part, «mostrar la solidesa financera del país i saber la quota» a pagar per l’ingrés a l’organisme.