Sant Julià de Lòria
«Si el Govern s’implica en l’esquí, ja és hora que ho faci amb Naturlandia»
Entrevista a Joan Travesset, candidat d'Units pel Canvi
Joan Travesset és autònom en l’àmbit de la publicitat però l’any 1981 va entrar en política per defensar la necessitat d’Andorra de ser un estat independent i de tenir una Constitució. Va ser conseller general entre el 1993 i el 1997 i secretari d’organització del PS entre el 2001 i el 2005, tot i que va deixar de militar-hi al 2009. Torna a la primera fila política presentant-se a les properes eleccions comunals com a independent dins de la candidatura d’Units pel Canvi.
–Quins són els eixos principals del seu programa?
–Nosaltres hem sortit amb el lema d’una parròquia per a tothom perquè el nostre pal de paller són les persones. Hem constatat que en aquests últims anys Sant Julià ha estat descuidat i el primer que volem fer és embellir-lo, no només en el sentit estètic, sinó també fent la vida més fàcil a totes les persones. I defensem la solidaritat, ja que som l’entrada d’Andorra i cada any ens visiten milions de turistes, de manera que l’objectiu és aconseguir que tinguin ganes de quedar-se aquí.
–Parteixen de l’herència que ha deixat el cònsol Josep Miquel Vila?
–La seva gran reivindicació era haver rebaixat el deute de la parròquia, però malgrat haver fet una gran tasca en aquest sentit s’ha oblidat de molts altres aspectes que per nosaltres també són importants. En referència a les finances comunals, volem que siguin sostenibles i transparents, ja que fins ara hi havia massa opacitat i nosaltres juguem a una política clara i directa i la ciutadania n’ha d’estar al cas. Caldrà fer mínim una reunió l’any amb el poble per informar.
–Com tenen pensat seguir reduint el deute?
–Primer s’ha de fer una auditoria per saber per on passem i aleshores fer diagnosi de tot el que tenim al poble. Ara bé, un dels punts primordials és Naturlandia. Nosaltres volem una direcció fixa a Andorra; després cal replantejar el parc d’animals, no tancar-lo, sinó reconduir-lo; i a banda de preservar el patrimoni del bosc de la Rabassa, també buscarem institucions internacionals per fer recerca sobre la massa forestal.
–I volen recuperar algun dels projectes que Vila havia anunciat, com la tirolina o el ràfting?
–Defugim les inversions faraòniques. La tirolina quedarà en mans de la inversió privada; si hi ha algun inversor que creu en el projecte i vol aportar-hi bona part del capital, nosaltres hi estendrem la mà sempre que contribueixi a aportar més visitants a Naturlandia i el seu entorn, però el que no farem mai és endeutar més la parròquia. El ràfting, en canvi, no el contemplem, ja que ja va quedar demostrat que no és factible.
–Quins són els seus principals projectes?
–Volem un concurs d’idees per al Prat Gran, millorar el centre esportiu i tornant a Naturlandia, creiem que hi ha la possibilitat de crear-hi un Bike Park. Finalment, tot i que abans caldria conèixer l’estat actual de les finances i estaríem parlant d’un projecte a quatre anys vista, pensem en una piscina pública exterior a Sant Julià, aprofitant que som la parròquia més assolellada del país.
«Tot i que estaríem parlant d’un projecte a quatre anys vista, pensem en una piscina pública exterior a Sant Julià»
–Què plantegen a nivell urbanístic?
–Volem que Naturlandia sigui un projecte nacional. Si el Govern d’Andorra s’implica en totes les pistes d’esquí del país, ja és hora que també ho faci amb Naturlandia. Aquí tots som importants i no es pot deixar de banda ningú. I a dins de Sant Julià, volem fer una zona verda i únicament per a vianants davant de la Universitat d’Andorra, així com crear una residència d’estudiants i incentivar l’acollida d’universitaris en pisos de la gent del poble.
–Preocupa la situació de l’habitatge a la parròquia?
Aquest és un tema complicat. Nosaltres defensem que hi hagi coordinació amb la Taula Nacional de l’Habitatge i que es busquin sinergies amb la propietat privada per veure què es pot fer. Per exemple, a través de les cessions urbanístiques, en comptes de cedir terrenys o parcs, es podria cedir un tant per cent de l’habitatge construït per tal de destinar-lo a les persones que ho necessitin sota la tutela comunal. I també s’ha de buscar la manera de desbloquejar els pisos buits.
–En l’àmbit de la mobilitat, tenen propostes per reduir el trànsit?
–La desviació s’ha d’acabar i en aquest sentit reclamem solidaritat del Govern per aconseguir-ho. És important per fer de Sant Julià un poble més amable i embellit. Ara bé, en caps de setmana puntuals sempre hi haurà cues, això no ens ha de preocupar.
–Quins projectes porten per als joves i la gent gran?
–Volem convertir la sala de vetlles en un punt jove, ja que és molt petita, de difícil accés i no disposa d’aparcaments a prop. S’ha de cuidar i motivar la joventut i aquest espai es reforçaria amb l’educador de barri. I també creiem que cal canviar de lloc el tanatori.
–Com veu la lluita pel comú?
–La nostra credibilitat és que no hem governat abans i, per tant, el que diem a priori les persones s’ho han de creure. A més, presentem una altra manera de fer política i creiem que algunes situacions es poden revertir. Ara bé, la candidatura de Terceravia + Unió Laurediana + Independents està tornant a dir moltes coses que ja havia dit que faria i que a l’hora de la veritat no ha fet, mentre que Desperta Laurèdia va crear-se amb prou feines fa un any i diu que compta amb el suport de DA però jo només he vist una persona vinculada al partit que ocupa el darrer lloc de la llista.