Search
Close this search box.

A partir d’aquesta setmana i fins a finals d’any les empreses europees s’estalvien el sou de les seves treballadores. Evidentment, no és un estalvi real, ja que qualsevol d’elles rebrà la seva nòmina habitual, però si es té en compte la bretxa salarial que es viu a cada país és com si les dones treballessin gratis els pròxims 56 dies. Una injustícia a la qual és impossible acostumar-se, malgrat que la Comissió Europea, juntament amb la Unió Europea (UE) fa més d’una dècada que realitza el mateix estudi sense aconseguir una bona xifra. Com a mínim, no de manera significativa, ja que si la mitjana de la bretxa de gènere europea el 2018 era del 16,2%, enguany és del 16%. Pel que fa als països veïns, a Espanya, on hi ha dades disponibles des del 2008, la reducció se situa en el 14,2%, mentre que a França el percentatge de desigualtat és de més del 15%. 

Al Principat no hi ha xifres oficials exactes, però segons l’última publicació del CRES, l’any 2018 el sou mitjà dels homes era de 2.387 euros, mentre que el de les dones va ser de 1.858 euros, 529 euros menys. 

Des d’Acció Feminista, la portaveu Antònia Escoda recorda que des del naixement de l’associació el seu objectiu ha estat implantar la publicació de graelles salarials obligatòria per a totes les empreses. «Per llei està prohibit que una dona cobri menys que un home, però hi ha maneres de discriminació indirecta molt difícils de demostrar», lamenta. Des del col·lectiu feminista estan convençudes que una publicació transparent i que tothom pogués consultar desembocaria en salaris igualitaris i justos perquè, «normalment, tu no saps el que cobra el teu company» i, sovint, les empreses –especialment privades– «se n’aprofiten». 

Una altra mesura que pot incrementar la bretxa de gènere, segons Acció Feminista, és la baixa per maternitat. «Per això nosaltres proposem els mateixos dies de descans per a mares i pares», justifica la portaveu. 

Cal recordar que les dones també surten perdent en les feines privades no remunerades, com ara la cura dels fills o de la llar. De mitjana, ells dediquen nou hores setmanals a l’àmbit domèstic, mentre elles ho fan 22, gairebé quatre hores cada dia. A més, la Comissió Europea afirma que les dones estan «excessivament representades» en els sectors i càrrecs amb els salaris més baixos, el que automàticament les perjudicarà, més enllà de l’etapa laboral, durant la jubilació. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu