Andorra la Vella
Andorra surt definitivament de la llista grisa de paradisos fiscals
Cinca celebra la fita però alerta que s’haurà de seguir treballant per no tornar a estar sota la mirada de la UE
«Avui és un dia molt important perquè és la validació i la confirmació d’un treball de molts anys. Ara comença una nova etapa». Així va anunciar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, l’eliminació definitiva d’Andorra de la llista grisa de paradisos fiscals de la UE elaborada per l’Ecofin. El ministre va explicar que les modificacions legislatives implementades en aquest darrer any han permès que el Principat deixi de formar part de l’Anex II, o llista grisa, de les conclusions extretes pels ministres europeus d’Economia i Finances i sigui reconegut com un dels països «plenament cooperants» de la Unió. A més, va considerar que es tracta d’un «pas fonamental» per a l’obertura econòmica del país, ja que el reconeixement dels organismes internacionals dona «molta confiança als inversors estrangers i al sector financer». Malgrat la satisfacció evident, Cinca també va alertar que d’ara endavant s’haurà de «vestir la nova economia andorrana» i, tant les institucions com les futures lleis que es puguin implementar, hauran de ser «molt rigoroses» perquè «mai més» Andorra es torni a situar en cap llista sospitosa de males pràctiques. «Costa molt arribar a ser un país plenament cooperador i homologable i costa molt poc perdre aquesta consideració», va assegurar.
El responsable de la cartera de Finances va assenyalar especialment les modificacions dutes a terme pel Govern contra el blanqueig de capitals, la cooperació en matèria fiscal i els convenis de cooperació i informació, així com la modificació dels règims especials de l’impost de societats i la seva aplicació dins els estàndards que exigeix la comunitat internacional. Amb el compliment d’aquestes mesures BEPS de l’OCDE –les que fan referència a l’erosió de la base imposable i als beneficis fiscals–, Andorra es converteix en un país impulsor i «blindat» contra accions perjudicials, tant pel mateix Principat com per a altres Estats.
L’estereotip de fa 25 anys
El ministre va lamentar que, «després de vuit anys treballant per ser un país sever i complidor», encara hi ha qui es refereix a Andorra amb els estereotips de «fa 25 anys». La missió actual és, a parer seu, «fer el què estem fent» i demostrar que el país s’ha transformat. «La virtut d’Andorra és saber adaptar-se als canvis i els grans canvis s’han produït durant els anys 2000», per tant, és doblement «injust» dir que Andorra és un paradís fiscal, «primer perquè no ho és i segon perquè els que ho diuen, ho diuen d’acord amb una realitat anterior a la crisi econòmica mundial, quan hi havia certes coses que no es perseguien com ara», va etzibar.
Els deures fets
Precisament demà farà un any que l’Ecofin, un dels engranatges bàsics del Consell Europeu, va situar el Principat en aquesta llista grisa, juntament amb països tan dispars com Botswana, Marroc, Tailàndia o San Marino, amb l’obligació de millorar diferents elements financers abans que acabi el 2018. Concretament, a Andorra, es va fer referència a les exempcions i derogacions que es preveien a l’impost de societats i IRPF i a l’existència de règims fiscals preferencials. Seguint les recomanacions marcades i els processos adequats, s’han superat les diferents fases i Brussel·les, va decidir donar el seu vistiplau a la «jurisdicció cooperant en matèria fiscal» del Principat i va deixar de considerar-lo com a un país «potencialment perjudicial pel seu entorn».
Durant les mateixes dates, el sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda d’Espanya, Ghesta, va elaborar la seva pròpia llista, coneguda per ser «molt més ambiciosa» que la de l’Ecofin, en la qual Andorra també figurava com un territori offshore. Ara caldrà veure si el sindicat espanyol l’elimina de la llista i el país es desvincula definitivament dels organismes supervisors de paradisos fiscals a escala internacional