Escaldes-Engordany
La cimera del 2020 és «la culminació del respecte cap a Andorra», diu Martí
El Principat tindrà al seu càrrec la presidència i la coordinació del calendari
Andorra celebrarà la Cimera Iberoamericana del 2020 després que la matinada de dissabte assumís formalment el traspàs de la Secretaria Pro Tempore durant els pròxims dos anys, que acabarà amb el plenari de caps d’Estat i de Govern dels 22 països membre el novembre del 2020. «Suposa la culminació del respecte i la confiança que els països tenen cap al Principat. És un aparador fabulós pel país», va afirmar ahir el cap de Govern, Toni Martí, quan va aterrar a Barcelona. El líder de l’Executiu va apel·lar a la «complicitat» entre tots els sectors, públics i privats, per «rubricar el salt qualitatiu que ha fet el Principat en els últims anys», va manifestar.
Martí va destacar que seguirà donant «continuïtat» a «l’intens treball» de la cimera multilateral respecte els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 i va mantenir el «compromís» del Principat per complir-los perquè «s’alineen a les polítiques que estem implementant, de manera transversal». És més, Martí vol que Andorra faci un pas més enllà i que vinculi els objectius del conveni a la innovació. En aquest sentit, el demòcrata va posar èmfasi en tres àmbits en els quals Andorra vol ser «referent»: l’educació de qualitat, gratuïta i de lliure elecció, la transició enèrgica per combatre el canvi climàtic i la inclusió social, sobretot la de persones amb discapacitat.
Andorra afronta dos anys de «molta feina», va reconèixer Martí. «Vam presentar una proposta ambiciosa, però plena de realisme», va admetre, a la vegada que va recordar que totes les forces polítiques donen suport a l’organització de la cimera, un projecte que va néixer amb anteriors governs. En aquest sentit, el demòcrata té clar que no vol «politicalitzar» l’organització de l’esdeveniment. Per això, «l’actual Govern avançarà amb l’organització perquè el pròxim Executiu se la trobi avançada», va indicar Martí, que va descartar fer cap reunió clau durant el seu mandat.
El Principat tindrà a càrrec seu la presidència i la coordinació del calendari, que engloba reunions de ministres de Relacions Exteriors, ministerials, de coordinadors nacionals i responsables de cooperació, fòrums i trobades amb entitats, el sector privat i la societat civil les realitzarà la nova Administració. Fins aleshores, diferents departaments del Govern ja treballen en l’organització, va assenyalar Martí.
Reunions bilaterals
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va aprofitar el plenari de caps d’Estat i de Govern a Guatemala per mantenir diferents reunions bilaterals amb els ministres homònims de Veneçuela, El Salvador, Brasil i Xile per aprofundir en les relacions diplomàtiques i estratègiques.