PUBLICITAT

Andorra la Vella

Creix un 4,3% la despesa de l’Estat en personal i arriba als 120 milions

Aquest capítol representa la despesa més important dels pressupostos

Funcionaris de l'Adminsitració atenen ciutadans.
Funcionaris de l'Adminsitració atenen ciutadans. | Maricel Blanch

La despesa de l’Estat en personal arribarà el 2019 als 120 milions d’euros, segons el projecte de pressupost presentat ahir pel ministre de Finances, Jordi Cinca. Aquest capítol representa la despesa més important dels pressupostos de l’Estat i augmenta en un 4,3% respecte del pressupost de l’any anterior. 
Els motius d’aquest augment pressupostari se situen en l’augment real de l’IPC del 2017 que no s’havia tingut en compte per a elaborar el pressupost de 2018 i ara fa augmentar la diferència respecte de la mateixa partida de l’any passat. Pel que fa al càlcul de l’afectació de l’IPC en els salaris de 2019, s’ha previst que tots creixeran d’acord un augment del cost de la vida de l’1,7%. 
Un altre factor que ha fet augmentar la partida ha estat el fet que aquest «molts treballadors de l’Administració compleixen trienni, augmenten el salari i això té un impacte d’1,35 milions d’euros més en el pressupost», va explicar Cinca. 


A més, el ministre també va explicar que s’ha previst la contractació de 46 persones més, entre ells agents de Policia però va manifestar els seus dubtes sobre  l’obertura d’edictes per a totes aquestes places, tenint en compte el procés electoral i de renovació de Govern que viurà el país l’any vinent. La despesa prevista per a noves contractacions és de mig milió d’euros i Cinca va aclarir que no s’han comptat dotze mesos de feina, sinó incorporacions graduals. 


Altres factors que han fet augmentar aquesta partida pressupostària en prop de 700.000 euros més són els «increments dels sistemes de compensació per les noves consideracions de cossos especials de funcionaris i el càlcul d’hores extres», aprovats l’estiu passat. 


També cal comptar una aportació de més de 300.000 euros per a «les persones que es jubilen i encara es beneficien de l’antic model del pla de pensions», així com mig milió d’euros més per als plans d’aportació definida

Redistribució d’efectius

 
Cinca es va mostrar convençut de la impossibilitat de reduir la partida pressupostària per a personal «amb qualsevol ministre de Finances» però va assegurar que es mostraria còmode defensant una «redistribució d’efectius a l’administració perquè hi ha departaments on sobra personal però en d’altres en falta». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT