PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Europa fiscalitzarà mensualment tot el tabac

L’acord d’associació inclourà una clàusula de salvaguarda ‘especial tabac’, a banda de la general

Plantes de tabac en creixement a la Borda Mateu de Sant Julià de Lòria.
Plantes de tabac en creixement a la Borda Mateu de Sant Julià de Lòria. | Maricel Blanch

Andorra haurà de sotmetre’s a l’examen de la Unió Europea (UE) cada mes per assegurar-se que compleix amb l’acord d’associació en el capítol referent al tabac. A més, caldrà que el país enviï un informe anual més exhaustiu abans del dia 1 de setembre i cada cinc anys tindrà lloc una auditoria sobre el terreny per renovar la confiança de Brussel·les en la transició del país cap a un canvi de model econòmic. Durant l’anunci de l’acord pel que fa al primer capítol del què ha d’acabar esdevenint l’associació amb Europa, tant els negociadors de la Comissió Europea, Thomas Mayr Harting i Claude Maerten, com la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, van informar que hi hauria mecanismes de seguiment però no n’havien transcendit els detalls que es recullen en el document signat, que data del 21 de juny i al qual ha tingut accés EL PERIÒDIC. 


«L’Andorra tramet a la Unió Europea, abans del dia 15 de cada mes, les informacions següents pel que fa al tabac brut i tots els tipus de tabac manufacturats (cigarrets, cigars, etc.): l’evolució, per mes, de les quantitats produïdes i manufacturades a Andorra, importades, comercialitzades i exportades», detalla l’escrit a la primera pàgina. 

Informe exhaustiu

Serà en l’informe anual on caldrà detallar «especialment» l’evolució de «les finances públiques, inclosa la part dels ingressos pel tabac; la diversificació de l’economia andorrana, incloent-hi el sector agrícola; la producció, la importació, la comercialització i l’exportació del tabac brut i dels productes del tabac; les mesures preses per Andorra pel que fa a la prevenció de la lluita contra el frau i el contraban (legislació, aplicació, capacitats administratives, judicials i materials)», diu literalment el document. 

Filant prim

A més, el text enumera amb precisió els indicadors econòmics que cal trametre a Europa perquè aquesta avaluiï l’erari públic: «l’evolució dels ingressos de l’Estat; els drets de duana i els impostos directes i indirectes percebuts; l’evolució del pes dels ingressos fiscals del tabac en les finances públiques; les variacions dels ingressos relatius a la collita de tabac en relació als ingressos totals de les explotacions agrícoles; evolució de la inversió al país tant nacional com estrangera; evolució de l’ocupació; evolució del flux turístic i l’evolució del preu de venda», entre d’altres. 

Demostració de la lluita antifrau

L’acord no deixa marge a les bones intencions i demana que en els informes anuals s’especifiqui, en matèria de persecució del contraban: «els desenvolupaments legislatius i judicials del període, l’evolució del nombre de personal destinat a la lluita contra el frau i el contraban, l’evolució del material necessari per a la lluita contra el contraban, la cooperació amb els països veïns i la quantitat i el valor dels decomisos». 

Auditoria ‘in situ’

Cada cinc anys, o si una de les parts ho demana, s’efectuaran reunions explicatives de l’evolució sobre el terreny. Andorra hi haurà d’explicar els esforços per a la transició de la integració del tabac en la lliure circulació de mercaderies. A més, en qualsevol moment, la UE pot demanar incloure en els informes altres criteris o canviar-ne la periodicitat, o reduir-los, en cas que considerin l’evolució molt positiva. 

Clàusula ‘especial tabac’

«En complement a la clàusula de salvaguarda general i a la clàusula anomenada «de força major», el Protocol Andorra inclourà una clàusula de salvaguarda ‘especial tabac’», recull la segona pàgina del document acordat amb la Unió Europea. 


Andorra podrà invocar la clàusula en cas de serioses dificultats econòmiques, fiscals, socials o mediambientals provocades pel ritme de reducció dels ingressos dels drets de duana però especifica que en cap cas es revertiria la supressió dels drets de duana però que es podrien pactar mesures temporals fins que el país millorés la situació. 


De la seva banda, la UE es reserva el dret d’invocar «unilateralment» la clàusula especial tabac en cas d’evolució desfavorable de la lluita contra el contraban o de no respectar el diferencial de preu pactat, que s’ha de mantenir en un 30% respecte del país veí que tingui el preu més barat. 

‘Phasing out’

Amb el concepte de phasing out, el document es refereix a la transició dels ingressos públics provinents del tabac dels drets de duana als ingressos fiscals via impostos sobre el tabac. El text signat detalla que quan entri en vigor l’acord d’associació seguirà vigent el punt aplicable en virtut de l’acord de 1990 amb Europa, que es mantindrà fins al setè any. Després els drets de duana s’eliminaran progressivament i segons el calendari que ja s’havia fet públic: 95% sobre els drets de base el setè any; 90%, el desè any; 70%, el 15è; 50%, el 20è; 30%, el 25è i l’eliminació total en el 30è any, és a dir, el 2049, si es compleix el calendari. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT