ESCALDES-ENGORDANY
Vives i Macron parlen en privat d’Europa i de la situació catalana
Els dos coprínceps es reuneixen per primera vegada i es veuran l’any que ve a Andorra
Des que Emmanuel Macron va ocupar el càrrec de president de la República de França i, per tant, de copríncep del Principat d’Andorra, el maig passat, encara no s’havia reunit amb el seu homòleg episcopal, l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives. Finalment, ahir es va celebrar la trobada al Palau de l’Elisi, on Macron va rebre Vives amb honors de cap d’Estat, amb la presència de la Guàrdia Republicana. De la trobada, però, no n’ha transcendit el contingut ja que cap dels dos coprínceps va fer declaracions a la sortida.
Amb tot, una nota de premsa enviada pel Bisbat d’Urgell indica que els coprínceps van fer «un intercanvi de parers sobre qüestions de la política interna del Principat d’Andorra i de la seva projecció en l’àmbit internacional així com diversos temes europeus i de cohesió social». De la frase se’n desprèn que van tractar les negociacions de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea (UE) i que van comentar la situació política de Catalunya.
El cap de Govern, Toni Martí, i el síndic general, Vicenç Mateu, van visitar Macron a l’Elisi el passat 18 de juliol i el van convidar a visitar el país del qual n’és cocap d’Estat. El president gal va acceptar i, a més, va expressar el seu suport al Principat en les negociacions de l’Acord d’Associació amb la UE.
Quant a Catalunya i la proclamació de la seva independència, la posició de Macron és a bastament coneguda: «Només conec un interlocutor, que és Espanya. I només tinc un interlocutor a la mesa del Consell Europeu, que és Mariano Rajoy», ha repetit durant els últims mesos. A més, ha insistit, en la línia del discurs de la UE, que és «un assumpte intern».
Fa uns dies, Macron va afirmar que la Generalitat «no respecta l’Estat de dret. Si la UE intervé, la reconeix, li dona legalitat, oficialitzem el president Puigdemont i el posem al nivell de Mariano Rajoy, això no s’ajusta a les nostres institucions europees, que han mostrat que Europa és un projecte comú, on hi ha unes lleis i unes normes que tots respectem».
Per la seva part, Vives no s’ha pronunciat al respecte. Amb tot, la Conferència Episcopal Tarraconense, que reuneix els bisbes de les 10 diòcesis catalanes, enrte les quals hi ha la d’Urgell, va emetre una nota a finals de setembre en què demanava «pacte, entesa, diàleg i defensa de la singularitat, la cultura, la llengua» i «les legítimes aspiracions» dels catalans.
Per contra, uns dies més tard, la Conferència Episcopal Espanyola va aprovar per unanimitat de la Comissió Permanent –de la qual en forma part Vives– un text mitjançant el qual es demana als governs espanyol i català un «diàleg generós i honest» en «el respecte dels principis que el poble ha sancionat a la Constitució».
Uns dies abans de la visita a l’Elisi, Vives va rebre al Palau Episcopal el cap de Govern i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, per posar-se al dia de l’actualitat del país i preparar-se per a la trobada amb Macron.
El copríncep episcopal es va desplaçar a París acompanyat del seu representant personal, Josep Maria Mauri Prior, i de la secretària del copríncep, Concepció Garcia Moyano. Per la seva part, el copríncep francès també va comptar amb la presència del seu representant personal, Patrick Strzoda, i del director de gabinet del representant personal del copríncep francès a Andorra, Pascal Escande.
La d’ahir va ser la primera trobada entre els coprínceps però no serà l’última. L’any que ve, amb motiu de la celebració del 25è aniversari de la Constitució, Macron s’ha compromès a visitar el Principat durant el primer semestre, i el més lògic serà que els dos caps d’Estat aprofitin per reunir-se.