Search
Close this search box.

El novembre és un mes culinari per a la Massana. A més de les jornades gastronòmiques la Massana Fogons, aquest dijous arrenca la tercera edició del cicle Al novembre, parem taula!, que inclou set tallers sobre aspectes relacionats amb la gastronomia però als quals no sempre se’ls dóna la importància que es mereixen. «La veritat és que ve de gust gaudir de la cuina, dels vins, dels licors, dels cafès, de les sobretaules amb companyia d’amics i familiars i, per tant, què millor que organitzar un cicle de tallers de cuina», va explicar ahir la consellera de Cultura del Comú de la Massana, Jael Pozo.

Després dels tallers dedicats a la cuina exòtica i a la saludable, la tercera edició d’Al novembre, parem taula! és molt novedosa, «amb tallers sobre el que forma part d’una taula, aportacions interessants però que no siguin menús i plats elaborats», va especificar la consellera.

SET PROPOSTES / L’activitat comença aquest dijous amb una introducció al món dels destil·lats i licors, impartit per Eva López, del restaurant la Torrada (Xixerella), que explicarà les propietats d’aquestes begudes ancestrals, «entre la màgia i la química». López transmetrà les propietats beneficioses per al cos «de tres 3 centilitres d’un destil·lat al final de l’àpat», va aclarir.

L’especialista en licors va lamentar que dels espirituosos i les begudes destil·lades «només se’n veu els graus d’alcohol» però va assegurar que «són molt bones per a la salut, sempre en la mesura adequada, i és el que vull transmetre». López va insistir que «el final de taula ha de ser sa, els destil·lats es van crear antigament per extreure les propietats de les plantes». «Són bon digestius, t’ajudarà a trobar-te millor després d’un bon àpat», va insistir. López va defensar la tradició «del cafè, copa i cigar» després de l’àpat».

Abans de la copa, però, ve un bon cafè. Dilluns que ve, dia 9, Mario Iranzo, de Borda Casa Vella Palés (l’Aldosa), impartirà un taller sobre els tipus de cafès, els orígens i les formes d’extracció. «El cafè està molt present en la vida diària, gairebé tots preparem cafè a casa o el prenem a fora», va subratllar Iranzo. En el taller explicarà detalls com «la diferència entre un cafè d’alta o baixa altura, si és aràbica o robusta, la quantitat d’aigua, la temperatura per servir-lo, la tècnica bàsica, els diferents tipus d’extracció…». També ensenyarà com preparar un bon combinat amb cafè, per exemple, amb llet o licor, i les tècniques de l’art latte, que consisteix en fer dibuixos amb la crema del cafè, «no amb l’escuma, s’ha de diferenciar».

El responsable del taller va puntualitzar que «el cafè està molt present però encara és un gran desconegut i, fa uns anys, a l’hostaleria, aquell que no sabia fer res el posaven a fer cafès, i això s’ha de canviar». Iranzo va recomanar a la clientela de bars i restaurants que «si no us agrada un cafè, el torneu. Cal ser molt més exigent amb el cafè».

L’OR ANDORRÀ / Un dels productes estrella de la cuina andorrana no podia faltar als tallers: els bolets. Amaro Batista, del restaurant Borda Eulari (Anyós) va recordar que «som un país de boletaires però, de vegades, no sabem què fer amb la gran quantitat de bolets quan arriben a casa i, per això, ensenyarem com conservar-los i com cuinar-los». «Ensenyarem com conservar aquest tresor, aquest or que tenim al país, que es pot guardar durant tot l’any, i introduirem com el podem fer servir i cuinar», va afegir.

Batista va reiterar que «l’or d’Andorra és el bolet, tenim rovellons, fredolics, ceps… I el que farem és introduir en els bolets que tenim aquí, quins són bons i quins no, i com conservar-los, perquè fa molta il·lusió recollir-los i al cap d’un temps poder-se’ls menjar». El curset dedicat als bolets tindrà lloc l’11 de novembre.

La setmana següent, el 17 de novembre, s’organitzarà un taller d’aperitius i tapes, a càrrec de Pablo Tolisano, de Món Bohemi (la Massana), que repeteix el taller, amb nous continguts, després del gran èxit assolit l’any passat. Tolisano proposarà aperitius originals i fàcils de preparar, explicant les noves tendències en tapes.

Per festes o en una gran celebració, la presentació de la taula pren  molta importància i Joan Antoni Azurmendi, de la Borda de l’Avi (la Massana) proposa un curset que tractarà des de l’ordre de les copes i els coberts fins a idees originals de decoració. El taller tindrà lloc el 19 de novembre.

Pablo Tolisano repeteix presència en el cicle i, el 24 de novembre, ensenyarà els secrets de preparar un bon còctel, des dels més clàssics als més moderns i de nova creació.

SABER DE VINS / Finalment, per tancar el cicle Al novembre, parem taula!, s’ha programat un curs d’iniciació a l’enologia, en què els assistents aprendran tot el que envolta el món del vi. «Donarem les pautes a l’hora d’escollir un vi i maridar-lo amb els plats d’aquestes festes, i quines copes escollir per a cada tipus de vi, ja que segons la copa el vi es degusta d’una manera diferent perquè pot expressar tota la seva sensibilitat», va avançar Xavier Casañas, de la Borda de l’Avi (la Massana), que impartirà el taller el 26 de novembre.

Casañas també explicarà tot el que hi ha darrere d’una ampolla, «tot l’esforç de les persones que elaboren el vi i que la gent entengui que quan escull un vi, segons la seva sensibilitat, en pot escollir un de zones fredes o més càlides, que li aportarà més acidesa o més fruita en funció de la ubicació de l’elaboració del vi». L’enòleg va criticar que, de vegades, «tenim ampolles que són tresors a casa i que degustem en culs de got, això és com si et compres un vestit Armani i et calces amb unes nàutiques». Casañas va desmitificar que els vins bons siguin els cars: «Pots comprar vins de 5 i 6 euros que mariden perfectament perquè estan a la seva màxima expressió».

Com a novetat de la tercera edició del cicle Al novembre, parem taula!, tots els tallers es faran en les cuines dels restaurants participants perquè l’alumnat pugui conèixer la part que habitualment no es veu. Cada curs tindrà lloc de les vuit del vespre a les 22.30 hores, i els preus de les activitats oscil·len entre els 10 i el 20 euros. La inscripció es pot fer al departament de Cultura de la Massana, al telèfon al 736 900. Les places són limitades i, per tant, es recomana reservar plaça amb antel·lació.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu