El portaveu del Govern, Guillem Casal, ha comparegut aquesta tarda per informar sobre el vessament de gasoil produït la nit passada a Escaldes-Engordany, que ha afectat el tram final del riu Madriu. Segons Casal, el vessament prové d’un edifici situat a la carretera d’Engolasters, on es va sol·licitar la càrrega d’una cuba de gasoil per a la calefacció d’hivern. L’operari encarregat de la recàrrega està sent investigat, i s’ha obert un procés per esclarir les causes de l’incident. El ministre ha assenyalat que el vessament ha estat considerable, amb una càrrega de 4.440 litres de gasoil, però encara no s’ha pogut determinar quina quantitat ha arribat exactament al riu. “Es tracta d’una afectació important que s’haurà d’avaluar en profunditat”, ha ponderat.
Casal ha explicat que les primeres mesures per contenir el vessament es van adoptar la mateixa nit, amb la instal·lació d’una barrera inflable (watergate) per evitar que l’hidrocarbur s’estengués riu avall, i l’ús de xurros i mantes absorbents en diversos punts del curs d’aigua. “També s’ha informat FEDA, que ha aturat la turbina del llac d’Engolasters per evitar que l’hidrocarbur es dilueixi encara més”, ha detallat Casal. A més, s’ha notificat l’Agència Catalana de l’Aigua i la Federació Andorrana de Pesca per activar mesures de protecció, especialment per als pescadors que practiquen la pesca sense mort.
Els Bombers, alertats pels veïns cap a les 22:00 hores a causa de la forta olor de gasoil, van localitzar l’origen del vessament en un dels edificis situats sobre el Pont de la Tosca. El Comú d’Escaldes va avisar immediatament Capesa, l’empresa encarregada del tractament de l’aigua a la parròquia. El director de l’empresa, Eduard López, ha explicat a EL PERIÒDIC que al voltant de la mitjanit va rebre l’avís de la fuita de gasoil, motiu pel qual es va desplaçar fins a la vall del Madriu per observar que estava passant. Segons aclareix, aquesta fuita no ha arribat al punt on s’agafa l’aigua que abasteix el Comú d’Escaldes-Engordany.
Tot i que López assegura que hi ha un detector d’hidrocarburs a la presa, va prendre la decisió d’encarregar una anàlisi a l’empresa Biotop per confirmar que aquesta aigua no estava contaminada per hidrocarburs. Segons indiquen des dels laboratoris, aquestes anàlisis ja s’han realitzat i els resultats estarien a punt de ser coneixedors per part de l’empresa d’aigües. A més, tant Capesa com Biotop han explicat que una de les anàlisis que s’ha demanat està relacionat amb els carburants, els quals s’han d’analitzar fora del Principat, motiu pel qual trigaran una mica més.
D’altra banda, el Comú ha volgut apuntalar a aquest mitjà en què aquesta fuita no està afectant les aixetes de les fonts del projecte Caldes, ja que aquestes estaven temporalment aturades. A més han explicat que les aigües de les banyeres continuen en actiu degut a què aquestes funcionen amb aigua potable i aigua termal, unes aigües que com bé ha anunciat Capesa, no es veurien afectades.