Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El Govern regula la prohibició de la destrucció d’articles no venuts

La mesura busca afavorir l'economia circular i reduir la generació de residus

El Govern ha aprovat el Reglament de prohibició de la destrucció d’articles invenuts, per tal de continuar amb el desplegament de la Llei d’economia circular (LEC) i reduir la generació de residus. Concretament, el nou text desenvolupa normativament l’articulat de la LEC que estableix la prohibició per a tots els productors i distribuïdors, inclòs el comerç en línia, de la destrucció mitjançant la valorització energètica o eliminació dels seus articles no alimentaris no venuts que encara siguin aptes pel consum.

Per aquest motiu, el Reglament aprovat té com a objectiu fomentar que els articles es gestionin seguint la jerarquia de gestió de residus, fomentant-ne la prevenció, la reutilització, el reciclatge i la valorització material. En cas que les empreses vulguin desprendre’s d’aquests articles han d’optar per la via de la revenda o la donació i, en darrera opció, la recuperació de material mitjançant el reciclatge a través d’un gestor de residus.

Entre els articles no venuts que no es poden destruir, s’inclouen els productes d’higiene, de bellesa, de perfumeria i cosmètica (a excepció dels productes sotmesos a prescripció mèdica i que tenen data de caducitat); els productes de neteja de la roba i la llar, així com els seus accessoris; els productes de puericultura; el tèxtil (roba de vestir i de llar) i el calçat; els accessoris i complements de moda; els llibres i el material escolar; les joguines; els aparells elèctrics i electrònics; els articles i equipaments per a la pràctica esportiva; l’equipament de la llar i els elements de decoració, i els mobles.

El text també prohibeix la destrucció d’articles nous que presenten errors de serigrafia, sempre que no afectin elements essencials de seguretat o traçabilitat del producte; els articles que es considerin obsequis i estiguin vinculats a l’oferta, a la promoció o a la venda de determinats productes, i les mercaderies i articles emmagatzemats per empreses de transports i distribució que no han estat lliurats als destinataris.

No obstant això, s’exclouen d’aquest llistat els articles referits a la reutilització i el reciclatge dels quals suposen un risc per a la salut i la seguretat; els articles en desús, sense instal·lacions de reciclatge o que no compleixen amb les homologacions o certificacions actuals d’acord amb la normativa aplicable (caldrà justificar-ho), i els articles decomissats per les autoritats competents o sotmesos a normativa sectorial específica.

Nou reglament de gestors de residus

Continuant en l’àmbit de l’economia circular, el Govern ha aprovat un nou Reglament de gestors de residus, adaptant-lo a la normativa vigent i recollint les previsions de la Llei d’economia circular.

Així doncs, aquest nou text simplifica els tràmits administratius que han de dur a terme els gestors de residus davant el ministeri competent en matèria de Medi Ambient, tant pel que fa als procediments d’autorització com pel que fa al llibre de control de gestió de residus. A partir de l’aprovació del nou reglament, haurà de ser en format electrònic I només caldrà fer una tramesa anual. A més, s’elimina el lliurament del balanç anual de residus.

Prohibició d’importació de recipients de begudes fets de plàstic d’un sol ús que no tinguin els taps units

D’acord amb la Llei d’economia circular (LEC), el passat 3 de juliol va entrar en vigor la prohibició d’importació de recipients de begudes (de menys de tres litres de capacitat) fets de plàstic d’un sòl ús, com ara l’aigua, refrescos, sucs, nèctars, begudes instantànies o llet, etc. que no mantinguin els seus taps i tapes units al recipient. Amb l’entrada en vigor d’aquesta disposició de la LEC, aquests productes podran ser controlats des de Duana.

Aquesta limitació no s’aplica a recipients per a begudes de vidre o metall amb les tapes i taps fets de plàstic, o a recipients per a begudes destinats i usats per aliments per a ús mèdics especials en estat líquid. Aquesta prohibició s’afegeix a la prohibició d’introducció de plàstics d’un sòl ús (coberts, plats, palletes…), la qual va entrar en vigor l’any passat, i les dues s’alineen amb la normativa europea relativa a la reducció de l’impacte de determinats productes de plàstic en el medi ambient.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu