Search
Close this search box.

Es diu que hi ha entre 5.000 i 6.000 llengües al món i el català ocupa la posició 88 en la classificació de llengües més parlades a escala mundial. Tot i així, a causa dels embats constants i aquest complex de llengua minoritària que tenen els parlants, cal que tingui certa protecció, d’aquí que sigui de vital importància l’existència d’una ONG del català: la Plataforma per la Llengua.

La Plataforma per la Llengua és una entitat que promou la llengua catalana a través de campanyes d’acollida lingüística perquè sigui un vehicle de cohesió social, sobretot per als nouvinguts. La seva tasca s’estén arreu dels territoris de parla catalana, amb una perspectiva transversal que engloba diversos àmbits. En el terreny més institucional, treballa perquè el català tingui un reconeixement internacional. És també fonamental el paper de l’entitat en la conscienciació lingüística dels ciutadans, mitjançant campanyes o bé amb l’edició de materials diversos.

Així mateix, intervé en l’àmbit empresarial i universitari, en el primer cas per tal de conscienciar les empreses; i en el marc de l’ensenyament per promoure la llengua als programes d’estudis superiors. Finalment, també actua perquè el català sigui una realitat als jocs i al cinema, dues de les assignatures pendents de la nostra llengua, per l’escassetat de productes que podem trobar al mercat.

Endemés, la Plataforma per la llengua ofereix serveis de correccions i traduccions, així com també l’elaboració d’eines i materials de sensibilització a mida, en funció de les necessitats. Així mateix, s’imparteixen formacions en temes d’actituds i usos lingüístics en relació amb el marc legal.

Des del gener del 2013, l’entitat convoca el premi “Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua”. La iniciativa vol atorgar un reconeixement a les persones o entitats que treballen cada dia en favor de la llengua catalana.

Un cop s’obre el termini, els ciutadans poden presentar candidatures per proposar finalistes. Enguany, hi ha hagut 152 candidats, proposats per més de 300 persones. En una segona fase, el jurat, compost per 8 membres pertanyents de diversos àmbits culturals, va escollir els tres finalistes:
 
Bon Preu-Esclat. Aquesta xarxa de supermercats ha demostrat que és possible fer un ús habitual del català en el món empresarial, un exemple a seguir per les petites i mitjanes empreses del país que sovint aparten el català del món dels negocis.
 
Grup Flaix. Des del 1992 amb dues emissores de ràdio (Flaix FM i Ràdio Flaixbac) adreçades a un públic sobretot juvenil, ha demostrat que la nostra llengua també es pot utilitzar amb normalitat de manera distesa, informal i desacomplexada.
 
L’Associació de Treballadors Pakistanesos. Aquesta entitat es va crear el 2001 i des de llavors ha treballat per fer del català una llengua d’acollida per a la comunitat pakistanesa.
 
Fins al 31 de gener serà obert el termini de votació popular per escollir el guanyador a través del web: www.premimartigasull.cat. El dilluns 8 de febrer es coneixerà el guanyador a la cerimònia de lliurament del Premi al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El més votat s’endurà 3.000 euros en metàl·lic i un guardó creat per l’orfebre Joaquim Capdevila. En les edicions anteriors, van ser premiats l’Assemblea de Docents de les Illes Balears (primera edició) i Escola Valenciana (segona edició).
 
 
 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu