Martí Gasull i Roig va néixer a Barcelona el 2 d’abril de 1969 i va morir a Manāslu, al Nepal, el 23 de setembre de 2012. El seu amor per les lletres el va dur a llicenciar-se en Filologia Clàssica i en Filosofia, posteriorment, va obtenir un postgrau en Direcció d’Empreses. La seva passió per la muntanya el va fer participar activament en el moviment excursionista des de la Unió Excursionista de Catalunya.
Destacà com a activista i defensor incondicional de la llengua catalana. La seva tasca com a dinamitzador començà el 21 de febrer de 1991, quan juntament amb un grup de joves de la Coral Sinera dels Lluïsos de Gràcia, van formar el Col·lectiu Esbarzer, entitat en favor de la llengua i la cultura catalanes. D’aquesta associació, dos anys després, el 1993, en sorgiria la Plataforma per la Llengua, del la qual el Martí en fou un dels fundadors.
Durant els gairebé 19 anys en què va formar part de l’entitat va ser una de les cares més visibles. El Martí va introduir nous conceptes per dinamitzar la llengua, creia que per aconseguir que el català aplegués un nombre més gran de parlants calia convèncer la població que la nostra llengua no era un obstacle, sinó la clau de volta per integrar-se plenament. D’aquesta manera, el català es va promoure conceptualment com un punt de trobada, una llengua comuna que aglutinava tots els nouvinguts vinguessin d’on vinguessin. Assolir aquesta transversalitat cultural ha estat determinant perquè tothom, independentment del seu origen, pugui sentir que forma part de la societat catalana.
El Martí fou director adjunt de la Plataforma per la Llengua i el motor ideològic de nombroses campanyes de promoció del català. Per fer del català una “llengua normal” calia que fos habitual en qualsevol àmbit. Probablement molts recordareu la campanya del 1997 creada per Joan Brossa a iniciativa de l’entitat que deia: “Volem viure plenament en català”. Un eslògan que malauradament encara és vàlid avui, tot i que ja han passat 19 anys.
La seva passió per la muntanya li venia de petit, ja des dels set anys fou soci de la UEC de Gràcia. Els anys 1991 i 1992 va fer els primers quatre mil als Alps i a partir d’aquest moment va començar a fer expedicions amb les quals va assolir alguns dels principals cims de tot el món. A partir del 2004, la seva fita fou més ambiciosa, la intenció ara era aconseguir un vuit mil. Després de diversos intents, va arribar l’expedició fatídica a Manāslu, en la qual una allau va prendre-li la vida juntament amb 10 muntanyencs més.
Però Martí Gasull va deixar petjada, la seva gran tasca en favor de la llengua ha estat reconeguda amb nombrosos guardons a títol pòstum. El més rellevant fou poc després de la seva mort, quan la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.
Finalment, l’any 2013, en memòria de l’empremta de Martí Gasull i, al mateix temps, per fer un reconeixement a totes aquelles persones i entitats que cada dia promouen el català, va néixer el premi “Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua”.