Les inclemències meteorològiques durant el cap de setmana van marcar l’Andorra Ultra Trail Vallnord (AUTV). La Ronda dels Cims i la Mític fins i tot es van haver d’aturar per motius de seguretat per als corredors. Tret d’això, l’esdeveniment es va disputar amb la mateixa atmosfera de sempre. Per a l’any vinent es presenten canvis.
La desena edició de l’AUTV és l’última en què Gerard Martínez i Valérie Lafleur en són els màxims responsables. «Estem molt contents de deixar-ho, volíem sang nova i el nou equip tirarà el projecte endavant sobre les mateixes bases, que són la solidaritat i la superació», indica Martínez. El relleu el prenen les seves filles Lídia i Sandra, que els últims anys han estat posades de ple en l’organització. «Guardarem els valors que ens han deixat els nostres pares i estem encantades d’agafar el llegat», exposava Sandra Martínez.
Curses
La participació final va ser de 2.700 atletes, dels 3.200 que estaven inscrits. Com és habitual, l’última va ser la Solidaritrail, cursa que té un caràcter molt diferent a la resta. El més important és el fet de prendre-hi part, pel rerefons que hi ha, i per aquest motiu no hi ha classificacions. Van ser quasi 700 persones les que hi van prendre part.
Martínez: «Estem molt contents de deixar-ho, volíem sang nova i el nou equip tirarà el projecte endavant sobre les mateixes bases»
La cursa estrella de l’AUTV és l’Eufòria, per la duresa que suposa, amb 233quilòmetres i 20.000 metres de desnivell positiu, amb l’ascensió a cinc pics de més de 2.900 m. Julián Morcillo va repetir victòria, aquest cop acompanyat per Imanol Aleson. Van ser els clars dominadors de la prova, ocupant el lideratge des del primer punt de control, a l’Estanyó. No només van guanyar, sinó que a més van aconseguir-ho establint un rècord, finalitzant-la amb 67.15-10 hores, rebaixant en més d’una hora i mitja la marca assolida l’any passat a la primera edició. Arribaven a les 2.15 h de la matinada de dissabte. «És molt difícil no només guanyar, sinó acabar una cursa d’aquestes característiques. Amb tots els factors que intervenen en una carrera així, al final acabes molt content»,assenyalava Morcillo. Per la seva part, Aleson indicava que «vam sortir els primers i hem acabat els primers. Al final ha sigut una qüestió de ritme de cursa. Vam agafar-lo des del principi i hem sabut mantenir-lo fins al final. Hem vist com els rivals en els avituallaments se’ns apropaven, però després els tornàvem a agafar avantatge. Han sigut tres dies i tres nits de gaudi». Per darrera finalitzaven Salvador Vilalta i José Manuel Rodríguez en segon lloc, i l’equip format per Daniel Torrijo i Óscar Plasin en el tercer. Els primers en categoria mixta eren Nerea Martínez i Nahuel Passerat, que van ser quarts a la general. Passerat havia guanyat la primera edició de l’Eufòria amb Morcillo. La victòria en femení era per a Zhanna Andreeva i Petra Vladimirov.
A la Ronda dels Cims Albert Herrero es va imposar. El corredor català va saber gestionar la cursa per vèncer. En el primer tram del recorregut era Ricardo Jorge Gonçalves qui la liderava, sent primer al pic del Comapedrosa. Herrero a partir d’aquest moment va augmentar el ritme que el portaria a la victòria. «Crec que he tingut un dia inspirat i que els altres rivals no l’han tingut tant i, per això, he pogut arribar amb aquest temps i aquest ritme. Vaig començar a córrer aquí a Andorra i per mi és un lloc especial on m’agrada tornar», indicava Herrero, que finalitzava amb un crono de 31.45.41. En categoria femenina el triomf se l’adjudicava Darcy Piceu (36.1402).
Fortes precipitacions
La pluja i la calamarsada que va caure a la zona de la Vall del Madriu va obligar a l’organització a aturar la Ronda dels Cims i la Mític per garantir la seguretat dels corredors. Aquesta circumstància va afectar a 289 participants de les dues curses; i que només Eva Belles pogués concloure la prova en femení. Va emprar un temps de 30.09.13. En masculí la victòria era per a Jonatan Cuesta (20.25.49). A la Celestrail, Daniel Colom aconseguia posar-se líder al coll de la Botella i ja no deixaria la privilegiada posició per vèncer amb 10.52.28. Anne Marie Flammersfeld no només va adjudicar-se la cursa, sinó que va establir un nou rècord (12.41.37). A la Marató dels Cims es van imposar Sergio Luis Tejero (4.49.32) i Núria Hospital (5.50.22).
Pel que fa al temps, Gerard Martínez remarcava que «hem tingut unes complexitats meteorològiques espectaculars, les més greus des de l’inici, però malgrat tot ha sortit tot bé». La prova deixa només «dues evacuacions en helicòpter, per fractura de dit i problemes als peus. Estem contents perquè no hi ha hagut cap ferit».