Les inscripcions per a la Purito 2018 es van obrir el 15 de gener passat i en poc més d’un mes s’han superat amb escreix la meitat de les inscripcions. Un ritme infernal per a una cursa que té el sostre de participació en unes 2.500 places i que a dia d’avui ronda les 1.250.
La marxa cicloturista que organitza l’excorredor professional resident Joaquim Rodríguez manté els seus atractius malgrat que de novetats no n’hi ha gaires. La més destacada és la creació d’un mallot propi que hauran de dur tots els participants –ve inclòs amb el preu de la inscripció– amb l’objectiu d’acabar amb els intrusos. «L’objectiu és garantir un servei. L’any passat hi havia molts més corredors a l’arribada que a la sortida i hi havia molts problemes de saturació de gent als avituallaments», va explicar ahir el de Parets del Vallès. Amb el mallot, que per cert el dissenya una empresa italiana especialitzada i el propi Purito insisteix en què és de bona qualitat i «xulíssim», se sabrà qui s’ha apuntat i qui no. No hi ha més. Problema resolt.
De la resta, és tot com en any anteriors. Ja hi ha data per a la cinquena edició: el 5 d’agost. Els recorreguts són els de sempre; el llarg és el mateix que el de la primera etapa íntegra de la Vuelta en terreny andorrà, al 2015, amb 145 quilòmeters de distància i 5.200 metres de desnivell positiu amb sortida des de Sant Julià i pas per Belxalís (1.805 metres), Coll d’Ordino (1.980), la Rabassa (1.820), Coll de la Gallina (1.910), la Comella (1.350) fins l’arribada al final de la carretera dels Cortals d’Encamp (2.100).
El convidat estrella del 2018 està a punt de tancar-se: «Ha guanyat un Tour de França» és l’única pista que dona Purito
El recorregut curt, que exclou Beixalís i el Coll d’Ordino, tindrà 80 km de distància i 3.500 metres de desnivell positiu i la mini és la versió curta, per a tots aquells que vulguin córrer al costat del Purito. Va directe de Sant Julià als Cortals i són 28 km de recorregut i 1.700 metres de desnivell.
La prova andorrana, patrocinada per Andbank, és un referent en el món de les marxes cicloturistes a nivell internacional perquè permet córrer al costat d’esportistes famosos. Cada any hi ha més. Ja són un clàssic alguns com Toni Bou, Nani Roma, Joseba Beloki, Óscar Pereiro, Losada o Ángel Edo. Els germans Espargaró aquest any s’ho perden perquè aquell cap de setmana coincideix amb el Gran Premi de Txèquia a Brno però no faltarà l’estrella convidada de cada any, que Purito està a punt de tancar. No diu el nom, però sí una pista: «Ha guanyat un Tour».
La Purito ja no pot créixer més tal i com està organitzada i l’any passat van haver-hi mil persones que es van quedar en llista d’espera, però segons Purito, sí podria augmentar el número d’inscrits i per tant, mirat des del vessant turístic, de gent –la majoria amb acompanyants– que venen almenys a passar el cap de setmana. «Tallant el trànsit a alguns llocs del recorregut es podria», va concloure Purito.
La Purito Kids serà de rècord
33 Si la Purito és una marxa cicloturista amb un atractiu brutal capaç de comptar amb mil inscrits en la llista d’espera, la cursa Kids també comença a moure xifres considerables. L’any passat va aplegar uns 120 nens participants i aquest any s’esperen més de 200, per a unes categories a les quals per ara no hi ha cap límit d’inscrits.
33 Purito va avançar ahir que per a l’edició del 2018 es modificaran els recorreguts per als més petits: «Seran més variats i sobretot divertits», va avançar ahir. Poques pistes més, però el que està clar és que calia canviar pel volum de participants que comença a tenir també la versió Kids de la cursa, a partir de l’edat de 12 anys.
33 I també és novetat que per a l’edició del 2018 hi haurà com a premi una bicicleta per als guanyadors. «És la millor manera de motivar els nens», sosté Purito. I és que el premi és suculent, i ha d’atraure més nens i el guanyador, amb la bici, poca excusa tindrà per ser no practicament.