La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, van presentar les subvencions esportives aprovades pel Govern per a l’exercici 2021. Fins a un total de 3.560.830,25 d’euros s’han repartit per a les 38 entitats que van demanar aquestes ajudes. Això suposa un increment de més de 130.000 euros pressupostats respecte al 2020, el que representa un 4% més. No obstant això, com va passant durant els darrers anys, aquest pressupost total quedarà dividit en dues convocatòries. Aquesta primera compta amb una inversió de 2.867.817 euros i és la part que tenen assegurada les entitats, independentment de factors externs. Per altra banda, la reserva econòmica de la segona convocatòria s’ha vist augmentada perquè «hi ha factors externs que condicionen les activitats esportives, com són la situació sanitària, les restriccions de mobilitat i reduccions i anul·lacions de competicions», va aclarir la ministra. La mateixa darrera convocatòria ha quedat fixada entre els mesos d’agost i setembre, amb una bossa disponible per un import total de 693.013,25 euros.
Per la seva part, Ruiz va destacar que «hi ha un total de 21 federacions que mantenen el pressupost respecte a l’any passat, com ara la Federació Andorrana de Muntanyisme, de Natació o Rugbi». A més, el secretari d’Estat també va explicar que «ha incrementat la dotació pressupostària del Karate, l’Automòbil Club Andorra i la Federació Andorrana de Tennis». En aquest últim cas, Ruiz va aclarir que l’increment, principalment, s’explica perquè part dels fons atorgats es destinen al projecte esportiu de la jove andorrana Victòria Jiménez.
Deixant de banda aquesta dotació pressupostària aprovada, Riva va començar detallant que el Ministeri va donar suport addicional a les entitats i clubs a través d’inversions directes al Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino (CTEO). La titular de Cultura i Esports va apuntar que la voluntat és que el CTEO es converteixi en un centre de referència per als esportistes d’alt rendiment, a més d’oferir les instal·lacions i els serveis als esportistes professionals residents al país. Així, al llarg de l’any passat, segons va explicar Riva, es van invertir més de 168.000 euros amb la renovació i ampliació de l’equipament i material esportiu, així com amb la renovació de la gespa del camp de futbol.
De la mateixa manera que distintes federacions i entitats han vist com augmentava o romania igual la quantitat destinada a aquestes, també hi ha hagut que han vist reduïda l’aportació per part del Govern. Els casos més destacats són els de l’FC Andorra, que ha vist minvada la quantitat en 24.000 euros, el MoraBanc, amb una rebaixa de 40.000 euros i el VPC Andorra Rugby XV amb 32.800 euros menys, els que suposa un -43,62%, -25,03% i un -29,82% respectivament. En aquest últim cas, el del VPC, Govern va admetre que s’estan mantenint conversacions amb el club, a l’espera d’un text formal on s’expliqui el full de ruta a seguir per l’entitat en el seu pla de pujar diverses categories els anys vinents. 150.000 euros és la xifra que està sobre la taula i que demana el club per a poder portar a terme les accions necessàries per aconseguir els objectius.
Un altre punt destacat va ser l’augment de la inversió cap al Comitè Olímpic Andorrà (COA). «Aquest augment de les xifres van destinades a l’ajuda, el trasllat i l’allotjament dels distints esportistes andorrans en representació del país als Jocs Olímpics de Tòquio», va aclarir Riva, mentre que establia la posició de Govern enfront de les invitacions extra de les quals disposa el COA per a portar lliurement a esportistes encara que no establisquen les mínimes de la competició: «En aquest cas són les entitats implicades les que s’han de posar d’acord i Govern no té cap paper en aquest tema».
Finalment, la ministra va voler tranquil·litzar les entitats davant la incertesa d’aquesta segona convocatòria: «la segona part de les ajudes serà la que retornarà el pressupost necessari si es reprèn la competició. Podran disposar d’aquests diners com han fet habitualment».