Diumenge, hora i mitja abans de que es donés el tret de sortida al Solidaritrail i mentre molts dels participants en la Ronda dels Cims, el Mític i el Celestrail lluitaven per arribar a Ordino, Xavier Teixidó, corredor de la Federació Andorrana de Muntanya i membre del cos de Bombers d’Andorra, va penjar al seu mur de facebook un text sota el nom Imprudència en muntanya en la qual criticava que l’Andorra Ultra Trail Vallnord (AUTV) «s’ha convertit en la única ultra que jo conec que hi ha servei de taxi en helicòpter gratuït». En resum, carregava contra «corredors egoistes i inexperts», «que no tenen la forma física adequada o que surten d’inici amb problemes físics», «que saben que no passaran la línia de meta però que com hi ha taxi gratuït…». Continua amb que això «no és culpa dels corredors sinó de l’organització», Cims Màgics, i alertant que «ara es posarà de moda que quan estiguis cansat truquis a Los hombres de rojo» per acabar qüestionant-se: «Si en el moment que s’està fent un servei de taxi gratuït surt un d’urgència i no es pot anar perquè l’helicòpter i efectius del Grup de Rescat de Muntanya (GRM) estan ocupats???».
RESPOSTA EN 24 HORES
Aquest rotatiu va fer ressò d’aquest text en l’edició d’ahir i la resposta de l’organització no ha trigat ni 24 hores en sortir a la llum. Sense pels a la llengua, Cims Màgics, formada per Valérie Lafleur i Gerard Martínez, va replicar en exclusiva a EL PERIÒDIC D’ANDORRA amb un text sota el titular Ja tenim un expert en heli-taxi a Andorra. «Teixidó acaba de fer-nos una magnífica demostració a les xarxes socials de la seva triple ignorància», resa l’entradeta del text, dividit en tres apartats que desmunta punt per punt la crítica de Teixidó i justifica la «triple ignorància» de la qual l’acusen.
«Ignorància del món de l’ultra, quan tracta els corredors d’egoistes i inexperts», és el primer punt, que recorda que les curses de muntanya destaquen per tot el contrari –«fan prevaldre la solidaritat i el companyerisme». Es remeten a «nombrosos casos» de corredors que es donen la mà i es neguen a fer l’esprint final, com fa dos anys quan els germans Casals van entrar junts per guanyar el trail. Remarquen també l’acusació d’inexperiència quan Cims Màgics recorda que «el percentatge de finishers és molt elevat» en gran part per la «força mental» dels corredors, que són exhaustivament avaluats abans d’acceptar cada una de les inscripcions pel Celestrail, la Mític i la Ronda dels Cims.
El segon punt, «ignorància de l’AUTV» i la seva organització. «Aquí el ridícul arriba al seu punt màxim», introdueixen Martínez i Lafleur, defensant les xifres: 2.708 participants i 34.300 de total d’hores passades a la muntanya pel conjunt de corredors. «Per tot aquest volum només s’ha efectuat un vol de rescat (…). Ens han confirmat que han intervingut menys que durant un cap de setmana normal».
El tercer i últim punt, «ignorància de la seva missió com a membre del GRM», recorden que Andorra està tendint al turisme de muntanya i d’estiu i que segons l’AUTV, «si volem ser atractius hem de posar-nos a disposició d’aquest segment de mercat i garantir-lio la seguretat a més d’informar que hi hagi prudència i una preparació». «Una vegada s’ha informat», va recordar Cims Màgics a Teixidó, «el GRM té l’obligació de portar assistència a tota persona que ho demana i no es pot permetre valorar a priori la idoneïtat d’un rescat».
Després de tal resposta, l’AUTV va posar tancar el text dient: «És millor estar informat abans d’opinar i si tan malament ho fa l’organització, millor que no torni a inscriure’s Xavier Teixidó.