Marcos Sanza canvia el seu rol dins de la Federació Andorrana d’Atletisme (FAA). El ja exseleccionador nacional fa una passa al costat pel que fa al seu càrrec directiu, però ni molt menys es desvincularà de la federació, tot el contrari. Sanza reprendrà la seva activitat competitiva, convertint-se així en un atleta més de la FAA, sent seleccionable per a les pròximes cites que es disputin al calendari, remarcant en vermell els Jocs dels Petits Estats de Malta o l’Europeu el 2023.
La decisió de l’esportista, segons va explicar el president de la FAA, Josep Maria Missé, és fomentada «estrictament per motius personals. Principalment, Marcos [Sanza], els darrers temps, ha estat entrenant i competint bé, i sent que encara té corda com a atleta i que, per tant, la seva carrera esportiva és la seva prioritat, fent incompatible ambdues tasques». Des de l’entitat «només podem entendre la decisió que pren, sent agredolça, ja que, evidentment, el perdem com a figura de seleccionador, que ens ha ajudat, des del primer dia, a estructurar i vertebrar, i per a nosaltres ha estat una tasca importantíssima en el si de la federació». Sanza abandona el càrrec que va agafar ara fa aproximadament un any i mig, sent el mateix de nova creació, però, per altra banda, «estem molt contents de recuperar-lo com a atleta».
No obstant això, el lloc no quedarà buit. Tal com va anunciar ahir el mateix Missé, serà Javier Giménez qui agafarà les regnes com a seleccionador nacional. Segons va explicar el president de la FAA, Sanza va donar un període de temps perquè l’entitat busqués un substitut. Així doncs, Giménez «és una persona amb amplis coneixements del món de l’atletisme, a més de ser exatleta. Va estar vinculat a aquest món des de fa molts anys i, a més a més, l’ha estat seguint activament, tot i que des d’un vessant d’aficionat. Coneix molt bé la realitat actual i a nosaltres també ens permet, més enllà d’incorporar una persona de molta vàlua, recuperar gent històrica de l’atletisme, que és un dels objectius d’aquesta junta».
Giménez ha estat entrenador de diferents atletes i, temps abans, també va competir en disciplines sobretot de velocitat, a banda de ser fisioterapeuta en l’actualitat com a principal professió. «Em va arribar la proposta per part del president i en pocs dies em vaig decidir», va dir el nou seleccionador nacional, mentre afegia que «he seguit la feina que ha estat fent fins ara Marcos [Sanza] i és una cosa que em fa molta il·lusió, sincerament, perquè és un món que m’agrada molt i és la meva passió».
La idea de Giménez és continuar amb la línia de treball que havia establert Sanza, però «des d’una perspectiva diferent, ja que en veure-ho fins ara des de fora no tinc cap vincle amb ningú en especial ni cap aspecte que em decanti per algú en concret, i penso que això ens pot ajudar, tot i que la feina que ha fet Marcos [Sanza] fins ara ha estat espectacular perquè ha unit a tota la gent que hi ha dins del món de l’atletisme».
Bones sensacions
Per la seva part, Sanza es va acomiadar del càrrec per tornar a sentir-se competidor al 100%. «Estic preparant els Jocs dels Petits Estats a Malta amb l’objectiu de treure les mínimes per competir i estar al màxim nivell», va dir el ja exseleccionador. L’atleta va fer balanç d’aquests gairebé dos anys, assenyalant que «estic molt content i agraït per haver pogut viure aquesta experiència», i sobre el fet de tornar a ocupar el càrrec, «mai se sap i el temps dirà». De moment, Sanza ja entrena centrat en els 10.000 metres.
L’entitat continuarà amb la vista posada en els més joves i els Jocs dels Petits Estats
El canvi de seleccionador nacional no influirà en el camí a seguir per part de la FAA. Tant Missé com Giménez van coincidir en quines seran les metes en els pròxims temps. «És una temporada molt interessant per nosaltres», va dir Missé, mentre afegia que «tenim a Nahuel Carabaña i Pol Moya, que continuaran, sens dubte, al seu nivell i millorant, i una base d’atletes joves que està progressant molt». Sobre el focus hi ha noms com el de Duna Viñals, Aina Cinca, Xènia Mourelo, entre altres, però el que està clar és que «hi ha una fornada de 20 o 25 atletes que cada any milloren les marques i rècords nacionals, i la nostra impressió és que aquest any continuaran fent-ho».
Els Jocs dels Petits Estats a Malta l’any vinent i l’Europeu seran les cites marcades en vermell. Aquestes competicions «Seran molt important per a nosaltres, per veure com reaccionen els atletes en aquests escenaris i servirà també de prova de cara als Jocs del 2025 aquí al país», va explicar Missé. Per la seva part, Giménez no descarta demanar al Comitè Olímpic Andorrà (COA) tenir un major nombre d’atletes en aquestes cites, i recalca la voluntat de «continuar apostant per la disciplina femenina».