—Què el va inspirar a assumir la presidència del Comitè Olímpic Andorrà?
—En el mandat anterior, ja era membre de la comissió permanent del Comitè Olímpic Andorrà, ja que era president de la Federació Andorrana de Golf. També presidia el Comitè Organitzador dels Jocs dels Petits Estats d’Europa (JPEE). Per tant, ja estava implicat en aquesta entitat i vaig decidir fer aquest pas endavant: presentar-me a la presidència del COA.
—Quin considera que ha estat el seu principal assoliment en aquest càrrec fins ara?
—El principal assoliment, a data d’avui, ha sigut l’organització de la vintena edició dels Jocs dels Petits Estats d’Europa Andorra 2025, ja que era un repte molt important. En principi no tornarem a organitzar uns altres JPEE fins d’aquí a 18 anys i el nivell de responsabilitat del Comitè Olímpic Andorrà en l’organització d’aquest esdeveniment esportiu internacional és molt gran.
—Com a president del COA, quines són les prioritats que destacaria per al desenvolupament de l’esport a Andorra?
—Un cop els Jocs acabats, toca organitzar i modernitzar el Comitè Olímpic Andorra. Es vol dur a terme les modificacions necessàries per millorar el funcionament del comitè i crear, així, una estructura més eficient: el desenvolupament de les comissions, les modificacions dels estatuts, ajudar el màxim possible a les nostres federacions i els nostres atletes.
—Quantes federacions i atletes professionals hi ha actualment al país?
—Actualment, Andorra consta de 33 federacions esportives. Respecte als atletes professionals, hi ha set atletes que reben beques salaris de la secretaria d’Estat d’Esports, així com una tenista andorrana que rep una subvenció específica de la mateixa. També podem tenir en compte, en aquesta categoria als jugadors del Futbol Club Andorra i de l’equip de bàsquet del Morabanc. En l’àmbit del ciclisme comptem amb molts professionals residents i el nostre país acull, també, molts esportistes amb residència passiva.
—Quin és el pressupost destinat a l’esport per a aquest any, en comparació a anys anteriors? I com s’equilibra la inversió entre les diferents disciplines?
—Temes pressupostaris i inversions són responsabilitats de la secretaria d’Estat d’Esports de Govern.
—Quines han estat les inversions recents del Comitè Olímpic en instal·lacions d’entrenament o infraestructures esportives?
—El Comitè Olímpic Andorrà no inverteix en instal·lacions esportives, però arran dels JPEE ha deixat un llegat important en infraestructures ubicades a diferents parròquies: el camp de tir al Pla de Borràs a la Massana, a l’estadi Comunal Joan Samarra a Andorra la Vella i el camp de Rugby del CTEO a Ordino.
—Com dona suport el COA als joves atletes i a l’esport de base?
—El Comitè Olímpic Andorrà atorga beques olímpiques als joves atletes majors de 18 anys segons l’estudi-informe de la seva Comissió Tècnica. Es reparteixen normalment de la manera següent: sis beques per als Jocs Olímpics d’hivern i sis beques per als Jocs Olímpics d’estiu. La responsabilitat de l’esport de base recau a les federacions i als seus clubs, no és una atribució del Comitè Olímpic.
—Quin paper té l’educació olímpica dins les escoles andorranes?
—M’agrada molt que em feu aquesta pregunta perquè és un projecte que tenim pensat treballar durant aquesta nova presidència del Comitè Olímpic Andorrà. Volem apropar el coneixement dels valors olímpics als infants de tots els sistemes escolars.
—Quins són els principals reptes als quals s’enfronta Andorra a l’hora de preparar els seus atletes per als Jocs Olímpics?
—El repte principal és que Andorra és un petit país amb una població reduïda i, per tant, surten menys atletes d’alt nivell per competir en uns Jocs Olímpics.
—Com garanteix Andorra la seva visibilitat i competitivitat a escala internacional, malgrat ser un país petit?
—El Comitè Olímpic Andorrà ha procurat seguir una política de no deixar cap cadira buida als actes internacionals als quals se l’ha convidat. Això permet incidir en les propostes de les institucions internacionals olímpiques, ja que el nostre vot val el mateix que el del Comitè Olímpic Francès o el dels Estats Units.
—Amb quins altres Comitès Olímpics Nacionals o organitzacions internacionals col·labora el COA?
—El Comitè Olímpic Andorrà col·labora amb tots els Comitès Olímpics Europeus i en particular, amb els comitès olímpics nacionals (CONs) que conformen els Petits Estats d’Europa. Vull recalcar que existeix també una col·laboració estreta amb els Comitès Olímpics francès, espanyol i portuguès.
—Com aborda el Comitè la sostenibilitat en l’àmbit esportiu?
—El Comitè Olímpic Andorrà, cada cop que en té l’oportunitat, ha fet els esforços necessaris per complir en l’àmbit de la sostenibilitat esportiva. És un tema que s’ha tingut en compte dins de l’organització dels Jocs dels Petits Estats d’Europa.
—Com es prepara el COA per als propers Jocs dels Petits Estats d’Europa a Mònaco? Quins són els objectius d’Andorra pel que fa a rendiment i participació?
—Els Jocs dels Petits Estats són una fita important per als països que participen. Són els nostres jocs per excel·lència, ja que és l’esdeveniment esportiu on tenim més participació d’atletes. Aquest any hem demostrat la salut esportiva del nostre país, fent un rècord de participació i de medalles. Des de la finalització d’aquesta edició dels Jocs, el Comitè Olímpic ha començat a treballar, i treballarà, amb les nostres federacions per preparar Mònaco al 2027. Esperem fer-hi, de nou, un molt bon paper.