Laura Gómez Rodríguez

Maria del Mar Coma

Cònsol major d'Ordino

«Avui dia les polítiques han d'integrar una perspectiva de gènere. No ho entendria d'una altra manera»

En els darrers anys, la presència de dones en la política andorrana ha avançat de manera significativa, i avui dia les administracions locals compten amb una representació més paritària. No obstant això, encara hi ha reptes i desafiaments per garantir una igualtat real en tots els àmbits.

En aquesta entrevista, conversem amb la cònsol major d’Ordino, Maria del Mar Coma, sobre el seu recorregut en la política parroquial, els reptes que ha afrontat com a dona en l’administració local i la seva visió sobre la participació femenina en la política andorrana. També abordem com s’integra la perspectiva de gènere en les polítiques del Comú i la importància de continuar treballant per una conciliació efectiva. Tot això, en el marc d’un 8M que posa en relleu la importància de la igualtat i la implicació de tota la societat en aquest camí.

Què la va motivar a entrar en la política parroquial i com descriuria el seu recorregut fins a convertir-se en cònsol major de la parròquia?

El que em va motivar a entrar a la parròquia comunal és la vocació, principalment, al servei públic. Aquesta necessitat d'implicar-me en la parròquia, amb la ciutadania. Ja fa vint anys que estic en política. Fins a arribar aquí vaig començar fa vint anys quan em vaig presentar per primera vegada a unes eleccions comunals. En aquell moment també anava de cap de llista. Vaig estar a la minoria i després, durant un temps, vaig abandonar la política. Vaig dedicar més aquest moment a temes familiars. Vaig tenir el meu fill i més tard, l'any 2007, em van donar l'oportunitat de tornar a integrar una llista parroquial i comunal. Des de llavors que estic aquí, he fet dos mandats com a consellera de Finances i aquest últim, en el qual juntament amb el meu company, l'Eduard Betriu, el cònsol menor, ens vam presentar a aquestes eleccions.

Quins han estat els principals reptes que ha afrontat com a dona en l'administració local?

Jo penso que, com a dona, al final, els reptes són els mateixos tant per uns com per als altres, siguin en els càrrecs polítics, en els càrrecs públics, comunals o generals. És cert que, en un moment donat, sigui home o dona, quan tens fills petits t'has de dedicar potser més a la família, però en el meu cas, que ja tinc un fill adolescent, ja no estic tan lligada a casa meva. Més que estigui lligada, ara, realment, els reptes entenc que són els mateixos.

Considera que hi ha una representació adequada de les dones en els càrrecs polítics de les parròquies andorranes?

Jo penso que som quatre cònsols majors dones, per tant, la representació és bastant important. La majoria dels nostres comuns són bastant paritaris, ja no és el que era fa uns quants anys en què realment hi havia una representació molt masculina. Avui dia és veritat que al capdavant de les administracions hi ha moltes dones i, en conseqüència, penso que sí, que efectivament hi ha hagut una evolució en aquest sentit i sí que hi ha una bona representació, no només als comuns, sinó també al Consell General. Em sembla que és bastant paritari tot en aquest cas.

Com integra la perspectiva de gènere en les polítiques i projectes que impulsa des del Comú?

Jo penso que les polítiques, avui dia, han d'integrar aquesta perspectiva de gènere. No ho entendria d'una altra manera. No es contemplen ni discriminacions ni desigualtats. L'any 2024, quan vam entrar, ja s'havia estat treballant anteriorment en el Pla d'Igualtat del Comú. Sí que és veritat que hi havia una llei que ens ho demanava, però vam ser dels primers comuns en què es va fer el Pla d'Igualtat, que finalment ens ha de marcar quins són els objectius i com planificarem aquestes estratègies per evitar o detectar possibles discriminacions. D'altra banda, al Comú d'Ordino hi ha molts càrrecs i responsables de departament que són dones. També vam fer un reconeixement institucional al mèrit esportiu que li vam donar a l'Ariadna Fénes.

Quines mesures creu que són necessàries per facilitar la conciliació per a totes les dones que treballen en l'administració pública?

La conciliació no ha de ser només de les dones, sinó que ha de ser tant d'homes com de dones. A part de les famílies monoparentals, totes les famílies tenen dos progenitors. La conciliació és tant de la dona com de l'home. En aquest cas, les administracions estan molt avançades en comparació, per exemple, amb les entitats privades. Als comuns sí que hi ha una flexibilització de la jornada laboral per maternitat, sigui per a homes o dones, i també és veritat que nosaltres aquí al Comú tenim el teletreball.

Quins consells donaria a les dones joves que estan considerant una carrera en la política local?

És molt important que les dones continuïn, totes aquelles dones que tinguin vocació pública, que continuïn amb aquesta tasca, com és la política comunal o general. I esperem que algun dia no sigui una notícia que una dona estigui al capdavant d'una administració. Cada dia ho és menys, de notícia, la veritat.

Com veu l'evolució de la participació femenina en la política andorrana en els anys vinents?

Tenint en compte que el sufragi universal aquí a Andorra va arribar als anys 70, la veritat és que hem tingut una evolució bastant exponencial. Poder dir que avui dia les administracions o els càrrecs polítics estan compostos de pràcticament el 50% de les dones, penso que això ho hem tingut molt integrat a la societat andorrana. Aquesta evolució ha estat molt positiva i evidentment entenc que continuarà de la mateixa manera, i que continuarem tenint una representació femenina dins de les administracions molt important.

Quines activitats o programes ha organitzat el Comú de la parròquia per commemorar el Dia Internacional de la Dona aquest any?

Nosaltres aquest any no tenim una activitat específica per commemorar aquest dia especial. És veritat que és un dissabte i és difícil organitzar conferències. Hi ha moltes activitats que es fan, per exemple, aquest cap de setmana tenim la cota 1.300. No és una activitat específica per a la dona treballadora, però tenint en compte que Ordino és una parròquia petita, espero que moltes dones hi assisteixin i que puguin passar-s'ho molt bé aquest dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Creadores del pòdcast Bimboficadas
Nutricionista de l’FC Andorra
Fotògrafa i artista visual
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu