En un moment on les grans plataformes com Netflix, Amazon Prime Video o Disney+ arriben al seu punt més àlgid, el Cineclub les Valls aposta per un cinema de circuit independent, basat en la versió original i allunyat de les grans superproduccions. Inés Sánchez, bibliotecària de professió, té l’honor de ser la vicepresidenta d’un reducte cultural únic al país.
–Com va néixer el Cineclub?
– L’associació va formar-se gràcies l’afició pel cinema de diverses persones i la necessitat que tenia la gent de reviure l’antic cineclub dels anys 70. Jo m’hi vaig vincular un parell d’anys després de la fundació, però sempre m’havia agradat des que era estudiant. Considero que el moment de creació va ser clau, perquè aleshores no hi havia sales on projectessin pel·lícules en versió original i aquí només feien cinema comercial. Antoni Moles, que portava el cineclub de la Seu, els va facilitar el contacte de la Federació Catalana de Cineclubs i ja es va muntar el sistema.
–Quin tipus de pel·lícules projecteu?
– Les que formen part del circuit independent. No són de Disney, Sony o grans distribuïdores. Nosaltres treballem amb petits distribuïdors i oferim pel·lícules europees principalment, però també asiàtiques, sud-americanes i films que han sortit premiades en festivals com Canes o Berlín, però tenen un circuit comercial més curt que passem en sala petita i en versió original.
–Per què aposteu per la versió original?
– El nostre objectiu és promoure el cinema i creiem que la millor forma és projectar-lo en versió original perquè es guarda l’essència tal com es va rodar; amb les seves entonacions, veus i el treball dels actors. Això es perd amb el doblatge, per mi no hauria d’existir el doblatge al cinema perquè representa una perversió de l’art.
–Com ha afectat l’aparició de les noves grans plataformes al cinema?
– Per les grans sales representa un gran problema, però no per nosaltres. Per la nostra associació ha significat que hàgim de buscar pel·lícules que no són en aquest tipus de plataformes, millorar la nostra tria i oferir un ventall d’alternatives; però realment quan veus Netflix perds el gust de la pantalla gran, i jo tinc Netflix, eh!.
–Quin és el futur del Cineclub les Valls?
– El relleu de les associacions culturals a Andorra és un problema perquè és molt difícil trobar persones que vulguin continuar en projectes així, sense ànim de lucre, o tinguin un mínim interès a endinsar-se en temes associatius. La societat civil ha d’interessar-se més en la cultura, no només en el cinema, sinó en tota mena d’art. Si no s’estimula l’art des de les escoles per fer conèixer aquest tipus de cinema, a conèixer els valors i no quedar-se només en cinema de consum ràpid o grans produccions, serà molt difícil continuar aquesta tasca. Cal educació per mantenir viu el cinema.