Eric Malafosse és el president de l’associació francesa Citeco66, que té per objectiu millorar el respecte i protegir el medi ambient. Demà serà un dels ponents de la Conferència La vida dels residus plàstics a les 18.30 hores al Prat del Roure.
–Quins són els objectius de l’associació?
–Donar consciència sobre la pol·lució, el medi ambient i fa operacions de neteja a les sensibles, com les zones rurals, al costat del mar i els rius per a retirar els residus.
–Col·laboren amb dos ajuntaments…
–La particularitat és que un dels ajuntaments amb els que col·laborem està al costat de la platja i té molts sacs de plàstic i llaunes que acaben al mar. El principi és el de no demanar ajuda econòmica per a mantenir la nostra independència, però sí demanar ajuda per a que els comuns ens donin material per a les neteges.
–Còm us organitzeu per realitzar les neteges?
–Demanem als voluntaris fer una contribució. Sabem que la gent ja té un treball, així que els hi demanem de col·laborar el cap de setmana i així poder venir amb els fills i familiars. No arribem a mobilitzar la gent cada cap de setmana, invitem doncs a les persones a fer petites accions, com per exemple, si veuen una ampolla de plàstic al terra, la idea és recollir-la, llençar-la a l’escombraria i donar exemple. Demanem fer un petit treball com a formigues, que pot semblar insignificant però si es multiplica per milers de persones es fa molt gran. L’impacte és més visible sumant esforços.
–Quin és el volum recol·lectat?
– Recol·lectem uns 10 m3, amb unes 60 persones, entre els quals hi han unes 5.000 ampolles de plàstic que representen la meitat del volum recol·lectat. Treballem amb científics que s’interessen per les accions que duem a terme perquè els hi permet comptabilitzar el tipus de residus que es troben. Es troba molt el poliestirè, del sector de la construcció, que vola i acaba al mar.
–Quins són els pròxims projectes?
– Tenim un pla de tres anys que vam obtenir gràcies a una associació nacional que ens ha finançat i així podrem intervenir a les escoles. També tenim com a objectiu ficar en marxa un equipament que permetria captar els residus als rierols abans de que arribin al riu. Un altre projecte és que els mediadors del patrimoni natural facin formació al carrer i prenguin mesures per a sancionar les persones que no respectin el medi ambient. També vam intervenir en presons.
–Qué aconsellaria a la gent de fer per afavorir el medi ambient?
– Aconsellaria tenir en compte els petits detalls com no llençar les cigarretes, les ampolles de vidre i utilitzar el nostre poder com a consumidor intentant escollir el producte que generarà menys residus tant als grans supermercats com a les botigues de barri com la carnisseria, on donen habitualment un paper o un plàstic a cada compra.