La candidatura de Demòcrates + Independents encapçalada per Jordi Alcobé és l’única que s’ha presentat a aquestes eleccions comunals. Per tant, Alcobé ho tenia bastant fàcil per proclamar-se guanyador. Els únics rivals que tenia el número u de Demòcrates + Independents, eren els vots en blanc i l’abstenció i enguany hi ha hagut 218 vots en blanc. «Hem fet molts menys vots en blanc respecte a les últimes eleccions comunals que també es va presentar una única llista», va comentar Alcobé. A les eleccions comunals del 2015 van haver-hi 226 vots en blanc i 328 vàlids, davant dels 218 vots en blanc i 432 vots vàlids que hi ha hagut en aquestes eleccions. Alcobé coincidia que el fet que hi hagi una única llista, fa que hi puguin haver més vots en blanc. És més, les dades ho demostren perquè a les eleccions comunals del 2019 només n’hi van haver 28.
Pel que fa a la participació, tot i que el nombre d’electors hagi crescut de manera considerable passant dels 915 del 2015 als 1.220 actuals, el percentatge de participació d’enguany ha estat dels més baixos, concretament d’un 56,06%. El més sorprenent i preocupant és que aquestes eleccions ha guanyat l’abstenció, ja que de 1.220 electors convocats només n’han votat 432. Davant d’aquestes xifres, Alcobé va confessar que «costa molt arribar al nou elector i que la gent s’involucri amb la política. És una pena que hi hagi una baixa participació». Pel que fa als vots judicials a la parròquia n’hi ha hagut un total de 188.
Alcobé de cara al pròxim mandat compta amb un cònsol menor que ha exercit el càrrec durant el mandat actual junt amb l’actual cònsol major, Francesc Camp. Per tant, Alcobé podrà comptar amb la seva ajuda i amb la de vuit consellers més que són: Sílvia Mandicó, Miquel Casal, Misericordia Torres, Sebastia Plaza, Laura Riba, Alexander Cesare, Cristel Torres i Joan Antoni Rodríguez.
Durant tota la campanya electoral, Alcobé ha comentat que un dels projectes estrella de Demòcrates + Independents és la creació d’un centre residencial per a la gent gran. Tal com va detallar en una entrevista d’EL PERIÒDIC «Canillo és una parròquia on hi ha gent que envelleix molts anys» i és per això que a la gent més depenent els volen donar un lloc on poder estar fins al final de les seves vides.
Un altre dels projectes previstos és posar en funcionament una planta de biomassa, rellevat segons Alcobé per dos motius. Primer, per la gestió forestal de la parròquia, perquè té molta extensió de massa forestal i, per tant, serà un projecte que permetrà netejar i mantenir els boscos de la parròquia en un estat molt millor del que està avui. Aquesta fusta s’utilitzarà per fer de combustible de la planta de biomassa que es farà a l’edifici Perecaus i que, en una primera fase, ha de permetre donar energia a tots els edificis públics del poble de Canillo: a les escoles, l’edifici Perecaus, el Comú de Canillo, el centre de salut i altres aparcaments.
El sector agrícola i ramader és molt important a la parròquia i una de les accions que volen fer per tal de potenciar-lo és tenir un punt de venda on puguin comercialitzar els productes fets aquí a Andorra i això serà a la planta de Cal Federico. «No crec que sigui el model de mercat, perquè hi ha molt producte fresc; però pot ser un producte elaborat i sec. L’objectiu seria un punt de venda que es pogués utilitzar permanentment», va detallar Alcobé.
L’habitatge és una preocupació comuna a totes les parròquies del país i Canillo no anava a ser menys. Des del Comú volen treballar conjuntament amb Govern per trobar solucions a la manca d’habitatges tant per a residents com per a temporers. Perquè recordem que aquesta és una de les parròquies on més allotjaments turístics hi ha i durant l’època d’hivern que hi ha més temporers, acaba faltant espai. A partir del pròxim 1 de gener, Alcobé exercirà com a cònsol major de Canillo. Com explica ell mateix, primer vol «conèixer a l’equip de tècnics i persones del Comú i ja després atendre les propostes i dubtes que puguin tenir» els canillencs.
Anar a votar en família per després esmorzar plegats
A la parròquia de Canillo la jornada electoral va ser tranquil·la. Els votants que van anar a votar a primera hora va ser perquè després havien de marxar fora del país, anar a treballar o perquè tenien algun altre compromís. A l’hora on més votants es van concentrar va ser cap a les 11.00 hores. Tot i que a partir de les 13.30 hores els treballadors del Comú i membres de les meses electorals comentaven que a partir d’aquella hora la participació ja començaria a anar a la baixa i així va ser. I més tenint en compte que dels 1.220 electors convocats només en van votar 432.
La responsable de càtering al Comú, Fàtima Castro, va comentar que a Canillo és una tradició oferir menjar i beguda per als votants. És per això que molts venen en família o molt ben acompanyats per després esmorzar plegats. «Ahir des de les 16.30 hores fins a les 22.00 hores vaig estar fent truites de patates per avançar feina i avui a les 04.30 hores ja estava en peus per continuar cuinant», va detallar Castro. A primera hora del matí hi ha dolços com croissants i brioixos i després ja posen truita, escalivada, fruita i embotit. Castro compta amb l’ajuda de l’Antonio i ell s’encarrega dels cafès.
Cap a les 16.00 hores de la tarda van arribar residents que tot just acabaven la jornada laboral i volien exercir el seu dret a vot amb l’esperança que hi hagi canvis a la parròquia. També hi havia altres que després d’esquiar, equipats i tot passaven pel Comú per votar i aportar el seu granet de sorra en aquestes eleccions comunals.