Quan no està fent campanya, Santiago Gonzalez s’encarrega de la circulació del trànsit comunal. Abans havia estat osteòpata i quiromassatgista, però mai havia fet de polític. És la primera vegada que encapçala una llista electoral perquè, segons defensa, ha arribat l’hora que una candidatura estigui formada per gent del poble que treballi per al poble, amb aire fresc i noves idees.
–Presenti’m la seva candidatura amb una frase.
–El nostre cavall de batalla serà la transparència en la gestió.
–Això vol dir que la gestió de les dues darreres legislatures del comú ha tingut irregularitats?
–No estem acusant ningú d’haver comès alguna il·legalitat, però creiem que cal dirigir-se al ciutadà d’una manera més clara i directe. La transparència i la informació són els dos pilars que han de sostenir el comú d’Encamp.
–I com ho faran?
–Agilitzarem i augmentarem els tràmits que els encampadans poden fer al comú. També procurarem fer una transformació digital de la burocràcia i publicarem al web totes les gestions que es facin, a més de les despeses i les partides. El poble ha de saber què es fa amb els diners públics.
–Recentment el poble va rebutjar que els terrenys del Prat Gran es compressin amb diner públic. Quina és la seva proposta?
–A diferència dels altres partits, que han exposat al programa el seu pla de remodelació per al Prat Gran, nosaltres consultarem primer a la ciutadania el que vol fer. Exposarem els possibles contractes i seran ells qui decideixin. És una inversió molt gran i la gent té dret a opinar sobre on aniran a parar els seus diners.
–En canvi, tenen molt clar el que volen per reactivar l’economia de la parròquia…
–Volem aconseguir que els emprenedors muntin els seus negocis a Encamp a través d’incentius fiscals i logístics. Recuperarem l’hora gratuïta als aparcaments i pretenem potenciar el turisme amb la construcció d’un funicular que uneixi el centre de la vila amb Engolasters.
– Intentar trencar amb la imatge de ciutat dormitori que té Encamp?
–Això mateix. Creien que hem de fer més atractiva la parròquia amb una restauració potent al centre del poble, un circuit Cross fit a Les Pardines o l’habilitació d’un tram de muntanya per fer una escala de desnivell de 500 metres. L’esport i la natura han de ser els nostres punts forts.
–De fet, sou els únics que incidiu en la pràctica de l’esport de persones amb diversitat funcional.
–Negociarem amb Saetde i els actors governamentals l’organització de competicions oficials, així com estades i conferències d’esport adaptat. Però més enllà de l’esport, crearem un departament a la biblioteca comunal de llibres i pel·lícules en audiodescripció i Braille. Volem una parròquia adaptada per a tothom, amb carrers i infraestructures més accessibles.
–Quatre llistes per a una parròquia amb 4.000 electors no són moltes candidatures?
–És una mostra del descontentament de la gent, que finalment serà qui tingui l’última paraula el dia 15 de desembre. Vull el millor per a la meva parròquia així que independentment del que facin o proposin els altres, intentaré sempre pel benefici d’Encamp.
–D’aquests electors, n’hi ha uns 300 registrats al Pas de la Casa. Què els oferiu?
– Volem fer una conselleria al Pas per a que la gent no hagi d’anar al Comú d’Encamp a fer qualsevol tràmit, a més d’organitzar reunions periòdiques amb els residents. També tenim la voluntat de retornar la vida al nucli urbà del Pas, que creiem molt oblidat.
–Alguna cosa més enllà de millorar les voreres i posar papereres?
–Ens agradaria trobar el suport privat necessari per fer una petita sala de cinema i negociarem amb Saetde la cessió d’espais a la base de les pistes del Pas de la Casa per fer zones infantils.