«Al meu país la pluja no sap ploure: o plou poc o plou massa. Si plou poc és la sequera, si plou massa és la catàstrofe. ¿Qui portarà la pluja a escola?». Podríem canviar la pluja de la cançó de Raimon per la neu i estaríem descrivint el que està passant aquest hivern al Principat. Perquè tot sembla indicar que el fred, aquesta vegada, es passarà de frenada: ara que finalment tenim les pistes en condicions excel·lents gràcies a les últimes nevades i a unes temperatures que permeten fer neu de cultiu sense problemes, l’onada de fred siberià no anima gaire a practicar esports a l’aire lliure durant el cap de setmana, és a dir, just quan solen venir més visitants.
Intentarem seguir els consells de l’expert en assessorament d’empreses Emili Duró i ser optimistes. Com a mínim, la recta final de la temporada es presenta bé i el renovat mantell blanc als dominis esquiables del país garanteix la pràctica dels esports de neu. Segur que, malgrat el fred polar, hi ha gent prou valenta que igualment se n’anirà a esquiar o a practicar l’snowboard. És més, la celebració la Copa del Món femenina d’esquí alpí del 10 al 12 d’aquest mes es pot convertir en un magnífic aparador de les nostres estacions –començant per Grandvalira, que acull l’esdeveniment esportiu, però beneficiant Vallnord de retruc.
I al final, si la cosa no es torça, la temporada acabarà molt millor que no pas va començar. Cosa que espera tot el país i no només els que viuen directament de la neu.
No és la primera vegada que defensem que el procés d’obertura ens ha de permetre diversificar els famosos «pilars» de l’economia nacional. Un canvi estructural que ha de posar les bases per a un futur a mitjà i llarg termini que, si és possible, no depengui tant del temps.
De fet, aquesta última sentència no deixa de ser una exageració. Per ser justos, cal reconèixer que els propis dominis esquiables han anat diversificant les activitats que ofereixen, de manera que a l’actualitat disposen de tot un ventall d’activitats per a l’estiu. Fins i tot, Naturlàndia està allargant en aquests moments les activitats de tardor davant la manca de neu que impedeix la pràctica de l’esquí de fons.
No es tracta, en cap cas, de voler minimitzar en el futur el pes del sector turístic, que de ben segur seguirà sent molt important per molta obertura i diversificació de l’economia que hi hagi. Però si la neu no va a escola, potser som nosaltres que haurem de ser imaginatius i pensar quins nous sectors volem que s’implementin al Principat. Ho deia el ministre Gilbert Saboya: obertura total, però selectiva.
Per a més informació consulti l’edició en paper.