El cap de Govern, Toni Martí; el ministre de Finances, Jordi Cinca; i la ministra de Salut, Ocupació i Afers Socials, Rosa Ferrer, s’han reunit amb els representants de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis; la Confederació Empresarial Andorrana; l’Empresa Familiar Andorrana i la Petita i Mitjana Empresa amb l’objectiu principal d’exposar les mesures vinculades amb la CASS al sector empresarial.
La reunió, que havia generat molta expectativa per les referències de la CEA a l’increment de l’edat de jubilació, ha servit, segons l’Executiu, per comentar les més de 30 mesures proposades per la CEA. Martí s’ha compromès a identificar quines són les propostes que es considera oportú aplicar i calendaritzar-les per dur-les a terme a curt termini. Lògicament, un dels punts que més va centrar l’atenció és l’augment de les cotitzacions a la CASS del 2% repartit a parts iguals entre el treballador i l’empresa. Es tracta d’una mesura conjuntural, adoptada de forma urgent per assegurar el cobrament de les futures pensions, i que serà del tot estèril si no va acompanyada d’una reforma estructural de la sanitat.
El compromís de l’Executiu de no tornar a pujar les cotitzacions en aquesta legislatura i la promesa de portar a la pràctica algunes propostes que s’han quedat aparcades han fet que la patronal renunci momentaniament a la seva demanda d’incrementar als 67 anys l’edat de jubilació, una proposta que a les portes d’unes eleccions no té cap possibilitat de prosperar. Sí que cal anotar, en canvi, la revisió a l’alça del salari mínim fins a situar-lo, al llarg dels propers anys, en el 50% del salari mitjà: la precarització laboral és un llast que cal anar superant en un moment que l’economia emet símptomes de recuperació, i l’esforç dels empresaris és indispensable per aconseguir els objectius.