Hi ha qui hi veu un lobby, parroquialisme desfasat o ganes de fer la punyeta. Altres, en canvi, hi veuen legalitat, transparència i interès en què les coses es facin bé. El debat sobre les lleis de transferències i de competències dels comuns ha quedat desvirtuat pels intents de desprestigiar a aquells que han posat objeccions als textos que va proposar el Govern. El cònsol de Sant Julià, Josep Vila, ha passat d’heroi per desocupar els liberals del comú a malvat per haver tingut la gosadia d’encarregar un informe al prestigiós catedràtic en dret constitucional i exmagistrat del TC andorrà, Miguel Ángel Aparicio, que no ha tingut el mínim dubte en concloure que hi ha punts clars d’inconstitucionalitat en els dos projectes de llei que ahir van ser aprovats al Consell General amb el suport a contracor del grup liberal, que va optar per donar només dos vots perquè la majoria dels seus consellers hi estava en contra. Trist espectacle.
La fiabilitat i confiança en els contrainformes del Govern elaborats pels catedràtics en dret administratiu i constitucional, Joaquín Tornos i Enoch Albertí, serien molt més elevats si haguessin estat fets abans i no després. El mateix Aparicio afegeix en unes notes complementàries que semblen redactats per respondre als interessos de l’Executiu. Enmig d’aquesta polèmica s’ha trobat un grup liberal que aspira a governar i que ha escenificat uns dubtes i una divisió interna que no són propis d’un partit que es diu l’alternativa al Govern demòcrata, i que ha demostrat que no té una visió clara pel que fa a la participació dels comuns en l’Estat.
Els liberals han anat del sí incondicional a les propostes del Govern, al ja veurem per acabar en l’últim minut a prendre una postura que no ha acontentat ni als seus. Les dues lleis han estat aprovades, però segurament no s’està al final del trajecte i quedarà la veu més autoritzada, la del Tribunal Constitucional.