La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) va donar a conèixer ahir les xifres d’ocupació hotelera de la darrera setmana, entre el 24 i el 30 de gener. Així doncs, l’últim cap de setmana del primer mes de l’any va donar com a resultat un 92,89% de mitjana d’ocupació, un indicador que supera la resta de caps de setmana del mes des de després de Nadal, ja que en els anteriors no s’havia aconseguit arribar en cap cas al 90%, situant-se l’ocupació en aquests casos entre el 81 i el 89%.
«La valoració és positiva, el cap de setmana ha estat força bo, tal com ens indicaven les previsions, però també hem de dir que a finals de gener i durant tot el mes de febrer els caps de setmana acostumem a generar aquests percentatges d’ocupació, entre el 85 i el 95%, perquè és una època de molts dies d’esquí i, a més, hem de tenir en compte que l’any passat molta gent es va perdre la pràctica d’aquest esport per la crisi sanitària», va afirmar el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol.
Pel que fa a l’ocupació general del mes de gener d’enguany, la patronal del sector la situa en un 69,69%, uns cinc punts per sota de la darrera prepandèmica del gener del 2020, que va ser del 74,43%. «Hem de tenir present que l’hivern del 2020, abans que arribés el coronavirus, estàvem vivint una supertemporada d’esquí, la millor dels darrers vuit o nou anys», va recordar Pujol.
Anant més enrere, el director de la Unió Hotelera va assegurar que actualment les xifres podrien superar les del 2019 i estan per sota del 2020. D’aquesta manera, la covid «ens ha penalitzat bastant, sobretot per no tenir temporada l’any passat, però precisament per això hi ha molta gent que té ganes de venir a esquiar i, com que la pandèmia encara no ha marxat del tot, la por que té molta gent a buscar destinacions més llunyanes també ens afavoreix, sobretot els caps de setmana», va afirmar.
Sobre la possibilitat que les xifres d’ocupació hotelera puguin recuperar-se respecte als moments prepandèmia, segons Jordi Pujol, «és complicat a curt termini, ja que si recordem la crisi econòmica del 2008 vam estar tres o quatre anys ben fotuts, i no ens vam començar a recuperar fins al cinquè, així que tot dependrà de l’evolució de la pandèmia i de la confiança que es pugui generar». Així que, des d’una perspectiva econòmica general, l’any passat «vam fer una temporada de zero, i aquest any el primer mes i mig no ha estat dolenta, però tampoc ha estat normal, així que encara estarem fotuts durant un temps perquè portem arrossegant molt desgast».
Quant a la mitjana d’ocupació setmanal, la xifra està per sota en relació amb el cap de setmana, com sol ser habitual. En els darrers dies, s’ha arribat a un 73,96% d’ocupació, mentre que en les setmanes anteriors es va moure entre el 62, el 66 i el 77%. A partir d’aquí, l’evolució és positiva, tot i que caldrà esperar el final de l’hivern per fer balanç.