La variació anual de l’índex de preus de consum (IPC) en base al 2017 i corresponent al juny del 2020 és del -0,5%, com a resultat de les variacions observades als grups de béns i serveis que componen l’IPC. El Departament d’Estadística ho va fer públic ahir.
El mateix document constata que la variació del mes de juny va ser d’un 0,9%. Els principals grups de l’IPC que van provocar que la variació anual del mes de juny disminuís quatre dècimes respecte a l’enregistrada al maig, quan va ser del -0,1% són el vestit, el calçat i els espectacles culturals.
En el primer grup, la variació de l’IPC es va situar al -5,7% a conseqüència de l’entrada en vigor de les rebaixes de roba i calçat. Pel que es refereix al segon grup, que es va situar en un -2,2%, Estadística relaciona la davallada amb un decreixement del preu de tota mena d’entrades a espectacles culturals, esportius i d’oci. D’altra banda, els sectors del transport, l’hoteleria i la restauració van tenir una influència positiva. Finalment, salut, comunicació i ensenyament van mantenir la variació anual de preus al llarg del mes de juny.
Quant a la inflació subjacent, que és la variació de l’IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos, es va situar al -0,1%, quatre dècimes per sobre de l’IPC registrat el mateix mes. Pel que es refereix a la variació mensual del mateix paràmetre, va ser del -0,8% respecte al mes de maig del 2020.
Finalment, si es compara amb els països del voltant, la variació de l’IPC d’Espanya durant el mes de juny es va situar al -0,3% i la de França al 0,2%. A escala europea, l’evolució dels preus de l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) es troba al 0,3%.