Estadística

Les empreses actives al país depassen les 9.000 per primera vegada i reforcen l’especialització en serveis

El 2022 es va tancar amb un augment del 4,7%, una alça del 31,9% en el volum de negoci i una productivitat que supera la de França i Espanya

El nombre d’empreses actives l’any 2022 es va situar en 9.063, un 4,7% més que l’any anterior. Pel que fa a la diversificació sectorial i igual que els anys anteriors, destaca que el 87,6% són empreses del sector serveis i, per tant, continua l’especialització econòmica del país principalment en aquest àmbit sectorial. A més es fa saber que dels 44.522 ocupats identificats l’any 2022, amb un augment del 6,7% respecte a l’any anterior, el 81,3% desenvolupava la seva activitat al sector serveis, coincidint amb la distribució del nombre d’empreses actives.

El volum de negoci, identificat com l’import total de les vendes, de les empreses no financeres va assolir els 8.556,5 milions d’euros, i va suposar així un augment destacable del 31,9% en comparació de l’any 2021. Destaca la secció de comerç, amb el 46,7% dels ingressos totals generats durant el període considerat. Aquest fet s’explica, en part, pel gran volum d’empreses actives que formen part d’aquesta secció amb relació al total i ratifica un cop més la seva importància en l’economia del Principat.

A les economies de l’entorn, el pes del comerç, en relació amb aquesta variable és de 13 punts percentuals menys a França i de 9,9 menys a Espanya. A Andorra, a banda d’això, destaca el conjunt de les activitats relacionades amb la construcció i les activitats professionals, científiques i tècniques, amb l’11,8% i el 6,8% respectivament, del total de la xifra de vendes. Altrament, i pel que fa al sector industrial, es detecta que ambdues economies veïnes tenen una aportació al voltant del 30%, més de 20 punts percentuals en comparació a Andorra, on només representa el 6,7% del total de volum de negoci.

La inversió bruta en actius realitzada per les empreses no financeres durant l’any 2022 va ser de 275,8 milions d’euros, la qual cosa va representar una disminució del 24,2% respecte a l’any anterior. La secció amb una presència més elevada d’inversió correspon a la indústria, amb el 23,9% de la inversió total realitzada.

Durant l’any 2022, aquesta secció passa a ser la més destacada, tot i que cal ressaltar, d’una banda, activitats immobiliàries atès que, al llarg dels últims anys considerats, representa més del 20% del total de la inversió i, d’altre costat, la forta inversió viscuda durant el darrer any en activitats professionals, científiques i tècniques amb el 12,2% de la inversió total (2,4 punts percentuals més que l’any anterior).

Per la seva part, el marge d’explotació, va ser del 19,93% pel conjunt de l’economia l’any 2022 i va representar una variació positiva anual del 18%. L’indicador mostra així quant guanyen les empreses per a cada euro que aquestes venguin amb les operacions relacionades amb la seva activitat; és a dir, quin percentatge del qual venen les empreses queda com a resultat d’explotació. Com a exemple, si el marge d’explotació és del 19,93%, això significa que per cada 100 euros que venen les empreses, 19,93 queden com a benefici atribuïble directament a la seva activitat principal.

Val a dir que des de l’any 2014 el marge d’explotació total és positiu, la qual cosa significa que el teixit empresarial és capaç de créixer amb la seva pròpia activitat ordinària davant de possibles variacions en el volum de les vendes. Després de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, el valor continua creixent i assoleix una xifra superior l’any 2019. En aquest sentit, destaca la secció d’educació, amb un marge d’explotació del 53,86%; seguit d’activitats immobiliàries, amb el 44,25% i agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca, amb el 40,89%.

Finalment, pel que fa a la productivitat per treballador del total de les empreses l’any 2022, es va situar en 68.744,7 euros el que representa una variació positiva del 31,3% respecte a l’any anterior. Destaca així la productivitat d’activitats immobiliàries, tres vegades més elevada que la productivitat mitjana de l’economia no financera. Cal citar que en termes globals i en comparació amb les economies de l’entorn, s’observa una productivitat superior a la de l’economia espanyola i a la francesa.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Encamp
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de La Massana
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu