Per primera vegada des que va esclatar la crisi sanitària del coronavirus, el nombre de reserves als allotjaments turístics supera el de les cancel·lacions. Des de la Unió Hotelera preveuen una ocupació d’un 50% aproximadament el mes de juliol, i d’un 30-35% a l’agost. La majoria d’elles són per una o dues nits de caps de setmana. En canvi, els apartaments turístics compten amb reserves que s’allarguen fins als 15 dies. En aquest sentit, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics, Àlex Ruiz, destacava que els turistes poden sentir-se més segurs sense necessitat de trobar-se amb ningú durant la seva estada. «La gent es decantarà més pels apartaments, ja que no requereixen tant contacte com els hotels o els restaurants. Tenim molt bona demanda, però molt poca oferta. Per això, pensem que serà un any amb molt bona ocupació perquè molta gent té por d’anar a les platges i Andorra transmet seguretat.», concloïa.
D’aquesta manera, Ruiz també explicava que estan desenvolupant un sistema de recepció virtual que potenciaria el fet d’evitar el contacte entre el client i el personal. En concret, consistirà en el fet que, una vegada el client hagi gestionat tots els tràmits per Internet, l’allotjament els proporcionarà un codi per obrir una caixa de seguretat on hi haurà les claus per entrar a l’apartament.
Pel que fa als hotels, el president de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, va mostrar-se optimista pels allotjaments turístics i restaurants d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, tot i que destacava que encara s’ha d’acabar de determinar la reactivació econòmica dels hotels de les parròquies altes, en tant que solen tenir un turisme especialment termo lúdic. Així, s’haurà de valorar quins són els serveis que poden oferir, destacant per sobre la resta d’oferta del Principat. Sobretot, en relació amb el plus que suposen els serveis d’Spa, piscina, restaurant o zones recreatives per infants. Pujol constatava que s’hauran de considerar les previsions de cada centre individualment per determinar els costos i guanys que suposaria l’obertura. Així, ja va anunciar que alguns hotels que formen part de grups europeus romandran tancats fins a la temporada d’hivern.
Lluita de preus
Des del sector asseguren voler mantenir els preus sense baixar-los o apujar-los, essent conscients que no hi ha cap regulació que ho obligui. «Considerem que [abaixar els preus] no ens beneficiarà en res, ja que el que volem és vendre Andorra com un país segur», assegurava Pujol tot argumentant que «durant la crisi de 2008 es va entrar en una guerra de preus que va comportar que s’allargués la situació». El que sí que hauran de tenir en compte però, són els costos de neteja i desinfecció.
Protocols
Entre les mesures i recomanacions del ministeri de Salut del Govern, d’acord també amb els criteris de l’Organització Mundial de la Salut, s’hauran de desinfectar tots els espais, mantenir el distanciament social i extremar la higiene. Responsables del sector de l’hostaleria i la restauració constaten així, que es redistribuiran els espais a les terrasses, el qual farà disminuir l’aforament dels bars i els restaurants; es netejarà amb més freqüència o més temperatura la roba i els espais; o bé, es reduiran els objectes i elements dels establiments per evitar el risc de contagi o la propagació del virus entre els usuaris.