Search
Close this search box.

La CEA vol que es garanteixi la competitivitat després de la crisi

L’entitat vol que el Govern impulsi un debat entre les empreses per establir un acord únic de país

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va demanar al Govern que impulsi un debat estratègic entre empreses que desenvolupi a un acord de país al voltant de tres qüestions que la CEA etiqueta com a «fonamentals»: la garantia de competitivitat de l’economia andorrana després de la pandèmia, el repartiment de costos de la crisi i l’adaptació de les empreses a la nova situació. 

Consideren que «la magnitud i l’impacte» de la crisi sanitària que ha comportat la pandèmia de la Covid-19 al país encara no es pot determinar amb precisió. Tot i així, preveuen un impacte «molt important» pel compte d’explotació de moltes empreses i les finances públiques. En aquesta línia, valoren que la represa de l’activitat econòmica «no representarà una recuperació del ritme econòmic» existent abans del confinament. A banda d’això, també va expressar que la càrrega financera durant l’epidèmia al país l’ha «suportat» el teixit productiu fent front «al pagament íntegre dels salaris durant gairebé dos mesos en un escenari de davallada dràstica de la facturació».

El document de posició que impulsa la mesura va ser aprovat per la patronal dimarts passat durant la celebració d’un comitè executiu. En aquest sentit, la Confederació es va posar a disposició de l’Administració i es va mostrar disposada a iniciar el debat «el més aviat possible, tenint en compte la urgència de la situació».

Competitivitat de l’economia

Segons la CEA, «és el moment d’abordar la diversificació econòmica, sense la qual serà pràcticament impossible trobar aquest espai de competitivitat que necessitem en l’escenari post Covid-19». En aquest sentit, consideren que és important donar valor i modernitzar els procediments quotidians de les empreses pel que fa a la digitalització de les mateixes. També creuen que cal potenciar «els clústers de noves activitats» que han aparegut els darrers anys: la salut, l’educació i els esports. 

Repartiment dels costos de la crisi

En referència a la càrrega financera de les empreses durant la situació de pandèmia, consideren «essencial» que s’estableixi de quina manera es reparteixen els costos per evitar una pèrdua de competitivitat fiscal o una reducció de la inversió pública, ja que creuen que aquests dos factors contribuirien a agreujar la crisi econòmica.

Altres reptes 

Consideren, a més, que cal tenir en compte altres reptes locals i globals en compte. En aquest sentit, fan referència a les negociacions d’Andorra amb la Unió Europea «per a la signatura d’un acord d’associació que permeti la participació al mercat interior tot respectant determinades especificitats»; que es trobi «un equilibri entre la solidesa de les finances públiques i el manteniment d’un cert ritme inversor»; i que s’impulsi la posada en marxa d’un nou model energètic que contribueixi a la «lluita contra el canvi climàtic».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu