Andorra és el segon país on més patrimoni declarat d’espanyols hi ha a l’estranger, amb 4.000 milions d’euros, segons dades facilitades pel director general de l’Agència Tributària espanyola (AEAT), Santiago Menéndez. En la seva compareixença davant la Comissió d’Hisenda del Congrés per explicar les mesures adoptades per lluitar contra el frau fiscal, que se celebra en plena investigació judicial sobre les finances de l’ex vicepresident del Govern espanyol, Rodrigo Rato, Menéndez va precisar que han fet aflorar béns en més de 200 països, entre els quals destaquen Suïssa amb gairebé 20.000 milions, dels quals 14.000 milions són actius financers i 4.800 milions són comptes bancaris; Andorra, 4.000 milions i Gibraltar amb 260 milions.
D’aquests 4.000 milions d’euros de capital espanyol declarat al Principat, quasi 2.000 milions són actius financers segons les dades obtingudes de les declaracions informatives de béns i drets a l’estranger (el model 720) presentades el 2013 i en la què apareixen més de 200 països. Ara, segons Menéndez, es podrà «perseguir el frau dels residents amb declaracions fiscals que no siguin congruents amb els actius o les rendes que tenen a l’exterior» gràcies a una informació «desbordant» i de la qual «fins ara no es disposava».
El director general de l’Agència Tributària espanyola, va explicar que el 2013 van començar a fer-se processos massius d’anàlisis d’informació segons els perfils de risc detallats. En el curs d’aquestes actuacions, l’Agència ha detectat 715 casos indicis de delicte per blanqueig, per la qual cosa ha enviat aquesta informació al Servei Executiu de previsió del banqueig de capitals (Sepblac). Menéndez va concloure que «seguim investigant».